Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na festivale Dotyky a spojenia prepája prvý deň umenie a vzdelávanie

Na archívnej snímke programová riaditeľka festivalu Monika Michnová. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Program festivalu ponúkne do soboty (25. 6.) 36 divadelných inscenácií, päť koncertov, dva workshopy, deväť tvorivých dielní pre deti a 22 diskusií o divadle.

Martin 20. júna (TASR) – Mladým ľuďom na javisku a v hľadisku je venovaný prvý deň 17. ročníka divadelného festivalu Dotyky a spojenia v Martine. Pondelok na festivale podľa jeho programovej riaditeľky Moniky Michnovej tradične prepája umenie a vzdelávanie.

Doplnila, že priestor dostanú študenti vysokých umeleckých škôl, ktorí uvedú študentské inscenácie a budú o nich diskutovať s divákmi. "Prvý festivalový deň zakončí výnimočný unplugged koncert zložený z piesní z inscenácie Slovenského komorného divadla (SKD) Martin Biológia politika – Fouché! v nových aranžmánoch. Koncert vznikol špeciálne pre Dotyky a spojenia pri príležitosti vydania audiozáznamu inscenácie," uviedla Michnová.

Program festivalu ponúkne do soboty (25. 6.) 36 divadelných inscenácií, päť koncertov, dva workshopy, deväť tvorivých dielní pre deti a 22 diskusií o divadle. "Dramaturgická rada festivalu sa zamerala na inscenácie, ktoré mali premiéru v období od apríla 2021 do apríla 2022," dodala programová riaditeľka.

Patrónmi tohtoročného festivalu sú členka Činohry Slovenského národného divadla Božidara Turzonovová a člen umeleckého súboru Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove Jevgenij Libezňuk. Obaja sa v utorok (21. 6.) zúčastnia na predstavení Čepiec Divadla Jozefa Gregora Tajovského zo Zvolena a otvoria festival.

Dotyky a spojenia sú výberovou, nesúťažnou prehliadkou inscenácií slovenských divadiel, hlavným organizátorom je SKD Martin. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.