Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na Festivale fašiangových masiek Carneval 2015 sa zišlo 500 masiek

11. ročník festivalu fašiangových masiek Carneval 2015 za účasti okolo 500 masiek zo Slovenska a Bulharska v Žiline 13. februára 2015. Na snímke účastníci sprievodu. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Fašiangový sprievod tradične vyrazil od Mestského úradu v Žiline a pokračoval historickým centrom, pričom ani v tomto roku nechýbali originálne masky, vlastnoručne zhotovené účastníkmi sprievodu.

Žilina 13. februára (TASR) – Jedenásty ročník Festivalu fašiangových masiek Carneval 2015 dnes otvoril sprievod 500 masiek z Bulharska a Slovenska historickým centrom Žiliny.

„Potvrdilo sa, že ľudia majú záujem o takéto podujatia a tradícia v meste stále rastie. Každým rokom je tu viac masiek. Čo naozaj značí, že festival má svoje miesto v pravidelných podujatiach kultúrneho kalendára,“ povedal na margo zaplneného Mariánskeho námestia primátor Žiliny Igor Choma.



Fašiangový sprievod tradične vyrazil od Mestského úradu v Žiline a pokračoval historickým centrom, pričom ani v tomto roku nechýbali originálne masky, vlastnoručne zhotovené účastníkmi sprievodu. „Je tu neskutočná skupina víťazov medzinárodného festivalu Surva, ktorý sa koná v bulharskom meste Pernik a má už 48-ročnú tradíciu. A ďalších 500 masiek z celej Žiliny a okolia. Som šťastný, že je nádherné počasie a aj trošku snehu,“ podotkol iniciátor žilinského fašiangového sviatku Ivan Kelly Köhler.



Osobnosťou festivalu tento rok bola slovenská herečka Anna Šišková, ktorá sa narodila v Žiline. „Prekvapilo ma, že to ešte vôbec existuje. Lebo ja som vyrastala vo Vrátnej a tam, v Štefanovej boli takéto sprievody vždy. Masky volali turvoni a my ako deti sme tam pobehovali. Vždy to bolo veselé a tešili sme sa na to. Zdravím festival, Žilinčanov a udržte si ho aj naďalej,“ prihovorila sa na úvod Šišková.

Kultúrny program na Mariánskom námestí ponúkol vystúpenia rôznych folklórnych súborov a Dychovej hudby Fatranka, ktorí pripomenuli zvyky starých rodičov. V programe nechýbalo tradičné pochovávanie basy a najstarší ženský spolok Živena aj v tomto roku pripravil ochutnávku tradičných fašiangových dobrôt z vlastnej kuchyne.