Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Na financovanie CVČ v Revúcej musia hľadať ďalšie zdroje

Chystajú sa rokovať s riaditeľmi základných škôl, aby nevznikali duplicitné krúžky medzi školami a CVČ.

Revúca 3. februára (TASR) - Nový model financovania centier voľného času (CVČ) vnímajú v Revúcej ako nedostatočný. Ako pre TASR povedala prednostka mestského úradu Eva Kučeráková, podľa výpočtov ich stojí jedno dieťa v centre vyše 215 eur. Štát však cez podielové dane prispieva len 60 eurami. Situáciu v súčasnosti analyzujú a hľadajú ďalšie možnosti dofinancovania mládežníckych aktivít.

V Revúcej momentálne fungujú dve CVČ. Okrem klasického sa na centrum transformovalo aj Školské športové stredisko, ktoré bolo súčasťou Základnej školy na Hviezdoslavovej ulici. V oboch sa vystrieda v priemere od 400 do 500 detí.

"My sme už prijali všeobecne záväzné nariadenie o poplatkoch za CVČ. Tam sme urobili výpočet a vyšlo nám, že na jedno dieťa predstavujú náklady vyše 215 eur. Tam je zahrnutá tak réžia budovy, ako aj náklady na inštruktorov. Tento nový systém nás dosť podcenil. Starší spôsob nám vyhovoval viac, nakoľko nás navštevujú deti aj z okolitých obcí," povedala Kučeráková.

Peniaze na voľnočasové aktivity detí dostanú v tomto roku aj starostovia v obciach, kde CVČ nemajú vôbec. Je na rozhodnutí každého starostu, či peniaze poukáže mestu, kde deti CVČ navštevujú. "Písomne sme už oslovili dotknutých starostov, no zatiaľ sme nedostali žiadnu odpoveď. Je možné, že starostovia ešte nemajú celkom naštudované zmeny v zákone, preto chystáme osobné stretnutia a konzultácie s nimi. Každá obec dostane presný zoznam žiakov, ktorý navštevujú CVČ v Revúcej. Starosta má potom možnosť konzultovať aj s rodičmi týchto detí, či na jeho aktivity prispeje," dodala prednostka mestského úradu v Revúcej.

Financovanie CVČ v Revúcej budú analyzovať celý tento rok. Okrem príspevku z podielových daní sa pokúsia hľadať ďalšie zdroje financovania. Chystajú sa rokovať s riaditeľmi základných škôl, aby nevznikali duplicitné krúžky medzi školami a CVČ. Takto by mohli získať peniaze aj so školských poukazov. Ďalšou možnosťou sú tiež poplatky od samotných rodičov.