Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Na historickej budove v Rimavskej Sobote je nová informačná tabuľa

Na snímke vstupná brána do Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote s dvoma informačnými tabuľami v slovenčine a maďarčine, ktoré prezentujú zakladné údaje o budove múzea, 26. marca 2020. Foto: TASR - Branislav Caban

Osadenie tabule, ktorá je zhotovená v historizujúcom štýle, odsúhlasili poslanci zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja.

Rimavská Sobota 28. marca (TASR) – Pri vstupnej bráne Gemersko-malohontského múzea (GMM) v Rimavskej Sobote pribudla nová kovová informačná tabuľa v maďarskom jazyku, ktorá návštevníkom približuje obdobie vzniku budovy a jej pôvodné určenie. TASR o tom informovala PR referentka GMM Martina Oštrom Mareková.

Takéto tabule sú tu dve. Pôvodne bola len v slovenskom jazyku, najnovšie pribudla aj v maďarskom. Cieľom bolo informovať zahraničných, hlavne maďarských turistov, keďže žijeme v okrese, kde sa maďarský jazyk vo veľkom používa,“ ozrejmila Oštrom Mareková.

Dodala, že osadenie tabule, ktorá je zhotovená v historizujúcom štýle, aby ladila s priečelím budovy, odsúhlasili poslanci zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja. „Tabuľu vyhotovila umelecká kováčka Andrea Kosecová z Hajnáčky,“ konkretizovala PR manažérka.

Na obidvoch tabuliach je text s rovnakým obsahom, z ktorého sa návštevníci dozvedia, že GMM sídli v klasicistickej budove bývalých delostreleckých kasární a bola postavená v roku 1850 podľa projektu Františka Miksa.