Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Košice sa pripravujú na otvorenie Európskeho hlavného mesta kultúry

Košice (ilustračné foto) Foto: TASR

Odpočítavanie sa začne už dnes o 18.00 hodine. Otvárací ceremoniál je naplánovaný na víkend 19. a 20. januára 2013, počas ktorého sa uskutočnia rôzne kultúrne akcie.

Košice 21. decembra (TASR) - Na blížiaci sa termín otváracieho ceremoniálu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) Košice 2013 bude od dnes upozorňovať odpočítavadlo na košickej Hlavnej ulici. Spustené bude o 18.00 h v parku pri Spievajúcej fontáne.

Realizátorom odpočítavadla je košická umelecká skupina Make Up collective, ktorá túto intermediálnu site-specific inštaláciu nazvala Mission 2013. Situovaná je do preskleného altánku nachádzajúceho sa v blízkosti Spievajúcej fontány. Inštalácia vychádza zo špecifickej architektúry malého altánku, slúžiaceho za iných okolností ako vstup k technickému zázemiu fontány.

"Moderný altánok s pseudogotickými prvkami predstavuje v projekte Mission 2013 akúsi hlavicu rakety, ktorej väčšia časť sa nachádza pod zemou. Jej viditeľná presklená časť je naplnená systémom (fiktívnych) časovaných náloží s centrálnym odpočítavaním zvyšného času do začiatku významnej udalosti Košíc – celoročného podujatia EHMK. Náplň bojovej hlavice tvorí ‘vysoko výbušná zmes‘, odkazujúca k rôznym problematickým súvislostiam okolo doterajšieho diania a príprav na štart Mission 2013. To, čo sa nachádza v podzemnej časti, sa môžu diváci dozvedieť z informačnej tabule, umiestnenej v blízkosti inštalácie," priblížil Radovan Čerevka zo združenia Make Up collective.

Dnešný dlho očakávaný dátum spájaný s koncom sveta zároveň vyvrcholí na Hlavnej ulici o 19.00 h koncertom českej pop-funkovej kapely Monkey Business.

Otvárací ceremoniál EHMK je naplánovaný na víkend 19. a 20. januára 2013. Počas dvoch dní sa bude na Košičanov, ale aj domácich a zahraničných návštevníkov, valiť pestrá záplava kultúrnych podujatí. Na desiatkach koncertov by si mal na svoje prísť každý. Divadelné predstavenia ponúknu tradičné, ale aj nové formy prezentácie hier od známych, aj menej známych autorov. Pripravené sú aj filmové premietania a výstavy fotografií. Raňajky v meste sľubujú nečakané stretnutia a diskusie na množstvo zaujímavých tém. Pastvou pre oči budú podujatia venované dizajnu a móde. Nové a alternatívne formy umenia budú mať silné zastúpenie v multižánrových podujatiach. Pre deti je pripravený program plný hier, rozprávok, nebude chýbať ani bábkové divadlo a tvorivé dielne. Svoje zastúpenie budú mať aj rôzne národy a národnosti, žijúce v Košiciach. Tie predstavia svoju gastronómiu a folklór. Čerešničkou na tejto kultúrnej torte bude koncert britskej funkovej formácie Jamiroquai. Viac ako stovka podujatí dáva pestré možnosti, ako sa kultúrne nasýtiť a nájsť si "to svoje".