Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na Hlavnom námestí v Bratislave už stojí 15-metrový vianočný stromček

Na Hlavnom námestí v Bratislave osadili vianočný stromček v utorok 2. novembra 2021. Foto: TASR - Martin Baumann

Vianočná jedľa má urastenú valcovitú korunu, má približne päť centimetrov nahor zaoblené strieborné ihličie.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Na Hlavnom námestí v Bratislave v utorok doviezli a nainštalovali vianočný stromček. Ten tohtoročný meria 15 metrov a váži 2,1 tony. Mesto ho rozsvieti neskôr, o čom bude vopred informovať. TASR o tom informovala hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.

"Ide o jedľu srienistú od darcu z bratislavskej Dúbravky. Jedľa rástla na záhrade, kde zasahovala do rodinného domu, preto by musela byť každopádne odstránená," spresnila hovorkyňa. Každý rok Mestské lesy v Bratislave vyberajú na výber vianočného stromčeka na Hlavné námestie práve také stromy, ktoré by majitelia aj tak museli vyrúbať.

Vianočná jedľa má urastenú valcovitú korunu, má približne päť centimetrov nahor zaoblené strieborné ihličie. "Tento druh pôvodne pochádza zo Severnej Ameriky, ale výborne sa mu darí aj v našich zemepisných šírkach," podotkla Rajčanová.

Na Hlavnom námestí v Bratislave osadili vianočný stromček v utorok 2. novembra 2021.
Foto: TASR - Martin Baumann


Mesto Bratislava i bratislavská mestská časť Staré Mesto plánujú tento rok organizovať vianočné trhy. Tie mestské by sa mali konať od 26. novembra do 22. decembra na Hlavnom a Františkánskom námestí a ich režim sa prispôsobí v tom čase aktuálnej pandemickej situácii. Mesto nevylučuje, že ak bude kritická, zváži otvorenie trhov.

Staromestská samospráva pripravuje trhy na Hviezdoslavovom námestí. Nesľubuje ich však v takej miere, ako sú návštevníci zvyknutí z minulých rokov. Chýbať bude aj klzisko.