Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Nový sneh napadol na horách i ku koncu týždňa

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najviac nového snehu pribudlo v Západných Tatrách.

Liptovský Hrádok 18. decembra (TASR) - Mierne lavínové nebezpečenstvo trvá i v nedeľu vo všetkých pohoriach nad pásmom lesa. V nízkych polohách a v pásme lesa je ešte snehu málo, preto je tam vyhlásené iba malé nebezpečenstvo. TASR o tom informoval Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

V predchádzajúcich dňoch fúkal silný južný vietor, vplyvom ktorého je sneh previaty na severné svahy. Tu vytvoril nebezpečné dosky a vankúše. Najviac nového snehu pribudlo v Západných Tatrách. "Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch nad 35 stupňov. Snehu ešte v teréne nie je veľa, preto v prípade uvoľnenia lavíny očakávame skôr malé alebo stredne veľké lavíny," upozornil Krajčí.

Príde ďalšie ochladzovanie, mrznúť bude aj v nízkych polohách. "Celkovo je v našich horách snehová pokrývka ale veľmi nerovnomerne rozmiestnená. Na vetrom exponovaných miestach je sneh odviaty až do skál, trávy alebo starého tvrdého snehu," priblížil Krajčí.

Povrch snehu podľa neho tvorí veľmi tvrdá ľadová krusta, ktorá sa pri pohybe na pešo prebára. Vznikla pri mrznúcom daždi a nachádza sa aj v polohách okolo 2000 metrov nad morom. Hlboko v snehovej pokrývke sa nachádza aj hranatozrnný sneh a dutinová inovať.