Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na Jánošíkových dňoch vystúpia iba domáci, v predaji je 400 lístkov

Jánošíkove dni v Terchovej. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Nebudú programy v amfiteátri, zrušený je konský vozový sprievod, festivalový stan, jarmok ľudových remesiel, všetky stánky s občerstvením a suvenírmi i atrakcie pre deti.

Terchová 8. júla (TASR) – Na 58. ročníku Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej vystúpia od 29. júla do 2. augusta iba súbory, skupiny a sólisti z Terchovej a okolia. Päťdňový program organizátori v dôsledku pandémie nového koronavírusu výrazne zredukovali a do predaja vyčlenili celkovo 400 lístkov. TASR o tom informoval šéfdramaturg festivalu Peter Cabadaj.

Upozornil, že nebudú programy v amfiteátri, zrušený je konský vozový sprievod, festivalový stan, jarmok ľudových remesiel, všetky stánky s občerstvením a suvenírmi i atrakcie pre deti. "Uskutočnia sa len programy v interiérových priestoroch - Terchovská galéria umenia, Kultúrny dom, Relaxačno-informačné centrum v Terchovej a Makovického dom v Žiline. Jediným exteriérovým programom bude – na piatich miestach obce súčasne – prezentácia projektu 'hrajúcich' autobusových zastávok," uviedol Cabadaj.

Počas celého festivalu budú podľa neho dôsledne rešpektovať všetky aktuálne hygienické a bezpečnostné opatrenia a nariadenia, ako i stanovený počet maximálne 1000 osôb na celé podujatie aj s účinkujúcimi. "Celkovo sme do predaja vyčlenili 400 lístkov – 100 na piatkový podvečerný program v kultúrnom dome a 300 na sobotný večerný galaprogram v relaxačno-informačnom centre," doplnil šéfdramaturg Jánošíkových dní.

"Mnohí ľudia sa istotne spýtajú, či má zmysel a význam robiť festival v takomto krajne obmedzenom režime. Pre organizátorov Jánošíkových dní však ide o principiálnu otázku. Za nijakých okolností nechceli pripustiť zrušenie podujatia v roku 440. výročia prvej písomnej zmienky o Terchovej. Eventuálne zrušenie ročníka by bola tiež neodpustiteľná 'morálna facka' predchodcom, ktorí v minulosti konanie festivalu obetavo a nezištne zachraňovali. Aj za krajne nepriaznivých poveternostných podmienok (prudké lejaky, povodeň) a iných negatívnych faktorov," zdôraznil Cabadaj.

Drvivá väčšina milovníkov folklóru sa bude podľa neho musieť uspokojiť s priamymi televíznymi a rozhlasovými prenosmi, respektíve záznamami. "Viac ani pri najlepšej vôli pre svojich priaznivcov urobiť nemôžeme a vopred im ďakujeme za porozumenie. Priestor v tohtoročnom programe dostanú len súbory, skupiny a sólisti z Terchovej a okolia. Na rozdiel od Východnej, Detvy, Myjavy či iných lokalít, ktoré zrušili festivaly, disponuje Terchová obrovským tvorivým folklórnym potenciálom. Organizátori chcú naň hrdo poukázať a i takto v rámci obmedzených možností naplniť kľúčové slovo Jánošíkových dní 2020 Otcovizeň, bezprostredne súvisiace s jubileom vzniku obce Terchová," uzavrel šéfdramaturg Jánošíkových dní.

Hlavným organizátorom podujatia je obec Terchová, spoluorganizátorom Žilinský samosprávny kraj – Krajské kultúrne stredisko v Žiline. Akciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.