Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Na jazdu košickou železničkou pozýva Mikuláš aj lokomotíva Janka

Košická detská historická železnica. Foto: TASR/František Iván

Zachrániť lokomotívu Janka pred zošrotovaním sa podarilo doslova v hodine dvanástej, v sobotu sa po 20 rokoch vráti na košickú detskú železničku.

Košice 3. decembra (TASR) - Na košickú detskú železničku sa počas Mikulášskych jázd v sobotu (8. decembra) vráti po 20 rokoch lokomotíva Janka. V tento deň bude zároveň slávnostne odovzdaný aj zrekonštruovaný letný vagón a vypravené budú prvé zimné vlaky v novodobej histórii tejto unikátnej košickej atrakcie.

Známe a obľúbené rušne - dvojičky Danka a Janka boli tri desaťročia neodmysliteľnou súčasťou Pionierskej železnice, až do chvíle, keď sa z Čermeľského údolia kvôli nevyhovujúcemu technickému stavu lokomotíva Janka vytratila. Po dlhom čase bude táto dvojica opäť spolu.

Úzkorozchodnú lokomotívu TU 29.2002 nazývanú Janka vyrobili v roku 1959 v ČKD Praha. Náklady na jej úplnú rekonštrukciu dosiahli približne 18.000 eur. Slávnostné odovzdanie a požehnanie rušňa sa uskutoční v sobotu o 10:45 h v stanici Čermeľ.

"Lokomotívu Janku sa nám podarilo zachrániť pred zošrotovaním doslova v hodine dvanástej. Po odkúpení sme sa spolu s našimi dobrovoľníkmi, ale aj priateľmi z poľskej Bieszczadskej lesnej železničky pustili do jeho obnovy. Veľkú časť opráv bola financovaná Karpatským euroregiónom Slovensko a Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR," povedal Ľubomír Lehotský, riaditeľ Košickej detskej historickej železnice.
Košická detská historická železnica.
Foto: TASR/František Iván

Mikulášske vlaky sa na železničke uskutočnia po prvýkrát. Cestujúcich bude vo vlaku sprevádzať okrem Mikuláša aj čert a anjeli. V stanici Alpinka je pripravené fotenie s Mikulášom a ďalšími postavičkami. Pripravené sú tri jazdy - o 11:00, 12:15 a 13:30 h. Košický dopravný podnik zabezpečí mimoriadne prípoje k detskej železnici zo zastávky Havlíčkova v čase o 10.30 h, 11.45 h a 13.00 h.

"Cestujúcich upozorňujeme, že vagóny nie je možné vykúriť, no vďaka podpore z Fondu zdravia Mesta Košice sme mohli zakúpiť teplé deky, ktoré poslúžia cestujúcim počas jazdy otvorenými vagónmi. Veríme, že táto skutočnosť nikoho neodradí, práve naopak. Len takto sa dá vychutnať jedinečná možnosť previesť sa vláčikom aj v tomto ročnom období," dodal Lehotský.

Okrem rušňa sa železnička dočkala aj obnoveného letného vagóna Ca/u 621, ktorý vo svojom voľnom čase opravili dobrovoľníci občianskeho združenia Detská železnica Košice (OZ DŽK) a pracovníci spoločnosti T - Systems Slovakia. Opravu finančne podporil nemecký koncern T - Systems.

"Končíme historicky najdlhšiu sezónu, počas ktorej sme previezli 35.000 cestujúcich, vrátili do Čermeľa detských železničiarov, osamostatnili a stabilizovali unikátnu atrakciu, opravili dva vagóny a jeden rušeň, a uskutočnili viac ako 40 kultúrnych podujatí," skonštatoval Lehotský.