Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Na Jazere v Košiciach budú v piatok opäť likvidovať sinice

Na snímke špeciálne plavidlo aplikuje látky na elimináciu siníc z vôd košického Jazera v mestskej časti Nad jazerom. Do vody sa aplikuje bakteriálny prípravok, ktorý postupne odstraňuje z vody sinice. Košice, 8. júla 2020. Foto: TASR - František Iván

Ako mesto uvádza, Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach v polovici júla odobral vzorky vody na kúpanie z troch miest jazera, ktoré najčastejšie využíva verejnosť.

Košice 22. júla (TASR) – Kúpanie v rekreačnej lokalite Jazero v Košiciach v piatok (23. 7.) nebude možné. Mesto tiež žiada rybárov, aby v tento deň od 6.00 do 17.00 h nevykonávali nahadzovanie na jeho vodnej ploche. Dôvodom je realizácia opatrení na elimináciu siníc. Magistrát o tom informuje na svojej webovej stránke s tým, že kúpanie sa v tejto vode v súčasnosti neodporúča citlivej časti populácie.

Cieľom piatkových opatrení je zabezpečiť a zvýšiť kvalitu vody rovnakým spôsobom, ako počas uplynulých šiestich rokov, a to aplikáciou biologických prípravkov pod odborným dohľadom profesora Blahoslava Maršálka z Masarykovej univerzity v Brne.

Ako mesto uvádza, Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach v polovici júla odobral vzorky vody na kúpanie z troch miest jazera, ktoré najčastejšie využíva verejnosť. Na Pláži, medzi ostrovom a polostrovom ani pri vodnolyžiarskom vleku hygienici nezistili prekročenie hraničných hodnôt cyanobaktérií stanovených vyhláškou Ministerstva zdravotníctva SR. Riaditeľka košického RÚVZ Zuzana Dietzová však odporúča, aby niektoré skupiny obyvateľov dôkladne zvážili kúpanie v jazere. „Aj napriek tomu, že na košickom jazere neboli prekročené hraničné hodnoty cyanobaktérií a chlorofylu stanovené platnou legislatívou, pre citlivú časť populácie ako sú deti, alergici a osoby s oslabeným imunitným systémom sa neodporúča kúpať vo vode,“ spresnila s tým, že u dospelých zdravých osôb sa táto kvalita vody na kúpanie považuje za prípustnú.