Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na kalamitnom území v tomto roku vysadia takmer 600.000 nových stromov

Foto: TASR/Michal Svítok

Vďaka podpore istej spoločnosti sa podarí v tomto roku zasadiť o 25.000 stromov viac.

Tatranská Lomnica 11. mája (TASR) – Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAPu) plánovali v tomto roku vysadiť v kalamitnom území TANAPu 550.000 kusov sadeníc nových stromčekov. Vďaka podpore istej spoločnosti sa podarí v tomto roku zasadiť o 25.000 stromov viac. Tá totiž darovala ŠL TANAPu sadenice smreka a smrekovca, ktoré sa následne vysadili v lokalite pod Malou Svišťovkou vo Vysokých Tatrách.

Ide v priebehu šiestich rokov už o 16. spoločnosť, ktorá sa nielen finančne, ale aj prácou vlastných zamestnancov podieľa na zalesňovaní kalamitného územia TANAPu. Podarilo sa tak zrevitalizovať územie desiatich hektárov priamo nad Tatranskými Matliarmi. "Uvedomujeme si, že život lesa to nie je len výsadba, ale že tých činností, ktoré súvisia s obnovou a ochranou lesných porastov, je niekoľko, preto by sme sa na túto problematiku radi zameriavali plošne," konštatoval riaditeľ spoločnosti LIDL Stanislav Čajka. Lokalitu pod Malou Svišťovkou si vybrali na základe konzultácie s odborníkmi.

V tomto roku vysadia ŠL TANAPu v nimi spravovanom území Tatranského národného parku takmer 600.000 sadeníc. Najväčšie obnovné zastúpenie bude mať smrek. V porovnaní s minulosťou sa však pri obnove lesných porastov v Tatrách kladie dôraz na zvyšovanie zastúpenia ďalších drevín, najmä smrekovca, jedle, javora, borovice, buku a brestu. Tieto porasty majú prispieť k zvýšeniu stability a biologickej rozmanitosti novo zakladaných lesných porastov. Je predpoklad, že ŠL TANAPu v tomto roku tak zabezpečia obnovu lesa na výmere 300 hektárov lesných pozemkov. Pritom rátajú s tým, že prirodzeným zmladením bude obnovených viac ako 100 hektárov poškodeného územia. Táto plocha pribudne k viac ako 3200 hektárom už obnoveného tatranského lesa poškodeného veternou kalamitou a následne podkôrnym hmyzom.

TASR informovala Lenka Burdová zo ŠL TANAPu.