Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Na kancelárskom trhu v Košiciach je málo aktívnych developerov

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Roman Hanc

V súčasnosti v Košiciach plánujú začať výstavbu tretej administratívnej budovy BTC 3 s 16.800 metrami štvorcovými (m2) prenajímateľnej plochy s výškou investície takmer 30 miliónov eur.

Bratislava 25. mája (TASR) – Na trhu kancelárií v Košiciach, v druhom slovenskom najväčšom meste, nie je veľa aktívnych developerov, a tým pádom v porovnaní s Bratislavou je tam aj nedostatok moderných kancelárskych priestorov. Pre TASR to uviedol Ján Bryndza, vedúci oddelenia prenájmu komerčných nehnuteľností v spoločnosti Penta Real Estate, ktorá je súčasťou investičnej skupiny Penta.  

Firma v súčasnosti v Košiciach plánuje začať výstavbu tretej administratívnej budovy BTC 3 s 16.800 metrami štvorcovými (m2) prenajímateľnej plochy s výškou investície takmer 30 miliónov eur. Spoločnosť reaguje na dopyt zo strany nájomcov a spolu s predchádzajúcimi etapami projektu v lokalite vzniká nové technologické centrum. "Po dokončení poslednej fázy komplexu BCT neplánujeme investície do ďalších komerčných projektov v meste Košice. Trh s administratívnymi priestormi je tu stále relatívne mladý oproti Prahe, Varšave a Bratislave, kde chceme zamerať naše zdroje vďaka množstvu a veľkosti našich nájomcov a záujmu investorov," povedal Bryndza s tým, že v súčasnosti nie je ideálna situácia na kúpu stavebných pozemkov, pretože krajina je na vrchole hospodárskeho cyklu.  

V súvislosti s rezidenčnými projektmi vedúci ich predaja na Slovensku Jozef Šimek uviedol, že v regiónoch majú aktivity len v Košiciach, kde je ponuka bytov nízka. V meste stavajú tretiu fázu projektu Nová Terasa s približne 220 bytmi s výškou investície 22 miliónov eur. Šimek zopakoval, že aj napriek relatívne vysokému dopytu a úspechu poslednej etapy zatiaľ neuvažujú v Košiciach o nákupe pozemkov na rezidenčnú výstavbu a neplánujú začať projekt ani v inom krajskom meste.  

Najväčšie projekty na Slovensku má investičná skupina v oblasti rezidenčného bývania a komerčných nehnuteľností. Patrí medzi ne projekt Bory s celkovou investíciou takmer pol miliardy eur a Sky Park s investíciou vyše 420 miliónov eur v Bratislave.