< sekcia Regióny

Na kapustnom dni ponúkali tradičné jedlá zo sladkej i kyslej kapusty

Na snímke jaternice s kapustou počas Kapustného dňa na Mariánskom námestí v Žiline 4. októbra 2019. Foto: TASR Erika Ďurčová

Podľa predsedníčky žilinskej Živeny Martiny Pazderníkovej ponúkali na podujatí, ktoré bolo súčasťou Primátorského dňa, jedlá známe aj v okolí Žiliny.

Žilina 4. októbra (TASR) – Tradičné jedlá zo sladkej i kyslej kapusty ponúkali v piatok návštevníkom kapustného dňa na Mariánskom námestí v Žiline členky miestneho odboru Živeny v Žiline.

Podľa predsedníčky žilinskej Živeny Martiny Pazderníkovej ponúkali na podujatí, ktoré bolo súčasťou Primátorského dňa, jedlá známe aj v okolí Žiliny. "Kapustné pečivo so sladkou kapustou na karameli. Potom kyslé alebo slané pečivo - klasické kapustniaky s oškvarkami a slaninkou. Kapustné šaláty, krúpnu babu, koložvársku kapustu a zemiakové placky, na ktoré sa dáva kyslá kapusta. Ďalej fliačky so sladkou kapustou, jelítkovú kašu s kapustou, segedínsky guláš, halušky s kapustou a dva druhy kapustnice," povedala Pazderníková.

"V okolí Žiliny sa oddávna pestovala kapusta, takže všetky tieto jedlá sú tradičné. Účasť je každý rok lepšia, ľudia si už na podujatie zvykli. Pýtajú sa nás, kedy bude Kapustný deň, a vždy si prídu niečo kúpiť," dodala predsedníčka žilinskej Živeny.