Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na keramickom sympóziu v Kalinove sú Slováci, Švajčiari a aj Thajčanka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Umelci tvoria v neateliérových podmienkach závodu Žiaromat Kalinovo. Na jubilejnom 30. ročníku sa zúčastňujú umelci v medzinárodnej zostave - Andrea Čepiššáková, Lucia Fabiánová a Svätopluk Mikyta zo Slovenska, umelecká dvojica Nico Krebs a Tayio Onorato prišla zo Švajčiarska.

Kalinovo/Lučenec 16. júla (TASR) - V kalinovskom Žiaromate už týždeň tvorí šestica umelcov na tradičnom tvorivom pobyte v rámci Medzinárodného keramického sympózia Lučenec – Kalinovo. Podujatie tento rok jubiluje, keďže jeho tradícia pretrváva už od roku 1989 a tento ročník je už jeho tridsiatym.

Počiatočné ročníky boli rozsiahlejšie – vďaka ešte vtedy fungujúcim viacerým keramickým závodom v Novohrade (v Tomášovciach, Vidinej, Kalinove a Lučenci). "Aj napriek nepriaznivým podmienkam však sympózium dokázalo prežiť a prispieva neustále k vývoju umeleckej keramiky na Slovensku. Ide o najstaršie nepretržite fungujúce sympózium na Slovensku so zameraním na keramickú tvorbu," uviedla pre TASR pracovníčka Novohradského múzea a galérie (NMG) v Lučenci Andrea Németh Bozó.

Sympózium organizuje NMG v spolupráci so SVU – Združením keramikov Slovenska a závodom Žiaromat a. s. Kalinovo, ďalšími partnermi sú mesto Lučenec a obec Kalinovo. Umelci tvoria v neateliérových podmienkach závodu Žiaromat Kalinovo. "Môžu tak využiť jedinečné možnosti v tvorbe, ktoré im poskytuje závod. Takými sú kvalitná hlina – šamot, technické vybavenie – možnosť vypaľovania aj veľkoformátových diel vo veľkokapacitných peciach závodu," priblížila Németh Bozó.

Jubilejného 30. ročníka sa zúčastňujú umelci v medzinárodnej zostave - Andrea Čepiššáková, Lucia Fabiánová a Svätopluk Mikyta zo Slovenska, umelecká dvojica Nico Krebs a Tayio Onorato prišla zo Švajčiarska. Pim Sudhikam pricestovala na Slovensko po prvýkrát až z ďalekého Thajska.

"Aktuálny ročník oslávime aj v rámci podujatia s názvom Dotkni sa Novohradu; objav keramiku, s bohatým programom pre deti aj dospelých, počas ktorého sa tradičná novohradská keramika prepája s umením keramiky," pripomenula pracovníčka NMG.

Diela vytvorené na 30. ročníku tvorivého pobytu budú predstavené na výstave v priestoroch NMG v auguste, časť z nich obohatí zbierku umeleckej keramiky múzea. K jubilejnému ročníku bude vydaná aj rozsiahla publikácia, ktorá predstaví túto, na Slovensku unikátnu zbierku keramiky, budovanú počas 30 ročníkov sympózia.