Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na Kežmarskom hrade otvárajú letnú turistickú sezónu

Na archívnej snímke Kežmarský hrad. Foto: TASR Oliver Ondráš

V letnej turistickej sezóne ponúknu na hrade rôzne podujatia.

Kežmarok 1. mája (TASR) – Na Kežmarskom hrade otvárajú v nedeľu letnú turistickú sezónu. Pre TASR to povedala riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová s tým, že počas nej majú pre návštevníkov pripravených viacero podujatí.

Sezónu otvárajú programom s bubnovou šou, vystúpením šermiarskej skupiny, módnou prehliadkou, kúzelníkom, rytierskym turnajom, tanečnou šou, detským folklórnym súborom či koncertom Juraja Hnilicu. Počas celého nedeľňajšieho podujatia možno navštíviť aj expozície Kežmarského hradu.

V letnej turistickej sezóne ponúknu na hrade aj ďalšie podujatia. Najbližšie pôjde o koncert Zlatý vek gitary, ktorý je pripravený na 6. mája. Prednášky, prezentácie či večerné prehliadky hradu sú naplánované v rámci Noci múzeí a galérií a Medzinárodného dňa múzea. „Chceme odprezentovať trošku aj tú našu odbornú činnosť. Náš odborný zamestnanec návštevníkom predstaví jeden veľmi zaujímavý projekt týkajúci sa reštaurovania obrazu,“ spresnila Cintulová s tým, že postupne budú reinštalovať expozíciu venovanú 19. storočiu. Zdôraznila tiež program naplánovaný na 28. mája, ktorý bude spojený s viacerými príležitosťami, napríklad aj Medzinárodným dňom detí.

Zároveň sa pripravujú na podujatie Krvavé dejiny, ktoré je naplánované v rámci Festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO).

Podľa jej slov táto sezóna prinesie okrem iného aj koncerty, divadelné predstavenia či premietanie filmov na nádvorí hradu. Informácie o jednotlivých podujatiach budú postupne zverejňovať na svojej webovej stránke.

Kežmarský hrad navštívilo v roku 2019, pred pandémiou nového koronavírusu, okolo 51.000 ľudí. V roku 2020 klesla návštevnosť približne o 40 percent. Vlani zaevidovali mierny nárast, prišlo viac ako 32.000 návštevníkov.