Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Regióny

Na Klenovskom Vepri vymenia sochu Jánošíka, vyhlásili finančnú zbierku

ilustračné foto. Foto: TASR - Branislav Račko

Klenovský Vepor je s nadmorskou výškou 1338 metrov najvýraznejším vrchom Veporských vrchov a patrí medzi obľúbené ciele turistov či cyklistov.

Rimavské Zalužany 19. marca (TASR) – Obce Rimavské Zalužany a Klenovec v okrese Rimavská Sobota v spolupráci s občianskym združením Rodon a lesníkmi osadia na vrchu Klenovský Vepor novú drevenú sochu Jánošíka. Na tento účel vyhlásili i dobrovoľnú verejnú finančnú zbierku. TASR o tom informoval starosta obce Rimavské Zalužany Milan Medveď.

Klenovský Vepor je s nadmorskou výškou 1338 metrov najvýraznejším vrchom Veporských vrchov a patrí medzi obľúbené ciele turistov či cyklistov. V severovýchodnej časti vrchu sa nachádza Jánošíková skala, ktorá ponúka výhľady na okolie. V minulosti ju zdobila turistami osadená socha Jánošíka, tú však neskôr zničili vandali.

Asi 2,5 metrová podobizeň známeho zbojníka sa na Klenovský Vepor vrátila v roku 2012 v rámci podujatia Jánošík na Vepri. "Keďže je z lipy, prešlo desať rokov a socha je už poškodená. Dali sme preto vyrezať novú z duba zimného. Pôvodnú sochu by sme chceli zniesť dolu a ostane v sedle Varta, kde je taký základný tábor výstupu na Klenovský Vepor," priblížil Medveď.

Osadenie novej sochy spoločne s hromadným turistickým výstupom je naplánované na 14. mája, s vynesením rezbárskeho diela pomôžu aj dobrovoľní hasiči z viacerých obcí regiónu či jaskyniari. Na dofinancovanie výroby sochy a realizáciu podujatia Jánošík na Vepri vyhlásila obec Rimavské Zalužany i dobrovoľnú finančnú zbierku. Prispieť je možné do konca mája osobne na obecnom úrade, alebo na obecný bankový účet.