Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Na konferencii Verejné a súkromné právo vzdali hold K. Szladitsovi

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Konferencia bola venovaná aj dielu Károlya Szladitsa, ktorý sa narodil pred 152 rokmi a získal uznanie vďaka súbornému dielu s názvom Maďarské súkromné právo.

Dunajská Streda 24. apríla (TASR) – Za účasti ministerky spravodlivosti Maďarska Judit Vargovej a štátnej tajomníčky Ministerstva spravodlivosti SR Edity Pfundtner sa v Dunajskej Strede počas víkendu uskutočnila odborná konferencia s názvom Verejné a súkromné právo v premenách času. TASR o tom informovala Silvia Manczalová zo Stredoeurópskej nadácie, ktorá konferenciu organizovala.

Konferencia bola venovaná aj dielu Károlya Szladitsa, ktorý sa narodil pred 152 rokmi a získal uznanie vďaka súbornému dielu s názvom Maďarské súkromné právo. Táto šesťdielna monografia predstavovala analýzu občianskeho práva pred druhou svetovou vojnou.

"Dnes, keď vedecké dielne diskutujú o doktrínach súkromného práva, keď sa sudcovia Ústavného súdu, Najvyššieho súdu a riadnych súdov usilujú o nájdenie spravodlivosti, jednou zo skutočných mienkotvorných autorít, ktorou argumentujú v otázkach súkromného práva a právnych sporov, je práve Szladits," uviedol emeritný sudca Ústavného súdu (ÚS) SR Lajos Mészáros, pod ktorého záštitou sa konferencia uskutočnila.

V rámci nej vystúpili s prednáškami okrem iných podpredseda ÚS SR Ľuboš Szigeti, sudca Európskeho súdu pre ľudské práva Péter Paczolay, rektor Univerzity Komenského v Bratislave Marek Števček, predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta a jeho emeritná sudkyňa Ida Hanzelová.

Stav verejného a súkromného práva v Rumunsku priblížili sudcovia Ústavného súdu Rumunska Bálint Puskás a Attila Varga. Sudca Ústavného súdu Srbska Tamás Korhecz prednášal na tému zodpovednosti štátu za náhradu škody v Srbsku.