Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Na košické krajské stredné školy nastúpi viac ako 6100 prvákov

Na snímke prváci počas vyučovania. Foto: TASR/František Iván

Košické gymnázium získalo autorizáciu na tento vzdelávací program určený študentom 3. a 4. ročníka stredných škôl v máji 2022 a v pondelok otvára svoju prvú triedu.

Košice 3. septembra (TASR) - V novom školskom roku sa brány 64 stredných škôl, ktorých zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj (KSK), otvoria pre 6135 prvákov. Spolu bude na krajských školách od pondelka (4. 9.) študovať 23.267 študentov. Informoval o tom Úrad KSK.

Novinkou je otvorenie medzinárodného programu s anglickým vyučovacím jazykom International Baccalaureate Diploma Programme (IB DP) na Gymnázium Šrobárova v Košiciach. Ide o prvú školu na východnom Slovensku s týmto dvojročným programom s medzinárodnými záverečnými skúškami. Žiaci získajú IB Diploma, ktorý v plnej miere akceptujú univerzity a vysoké školy doma aj za hranicami, ako napríklad Harvard, Princeton, Oxford či Cambridge, uviedol KSK.

Košické gymnázium získalo autorizáciu na tento vzdelávací program určený študentom 3. a 4. ročníka stredných škôl v máji 2022 a v pondelok otvára svoju prvú triedu. Výučba predmetov z oblastí prírodných i spoločenských vied, matematiky či umenia bude prebiehať v anglickom jazyku. Slovenský jazyk ostáva na hodinách literatúry.

"Žiaci si v tomto programe mali možnosť vybrať šesť povinných predmetov zo šiestich vzdelávacích oblastí, z toho tri predmety na štandardnej úrovni a tri na vyššej úrovni. Verím, že rozšírením našej ponuky o tento medzinárodný program ďalej prispejeme k rozvoju trendov vo vzdelávaní v Košickom kraji," uviedla riaditeľka gymnázia Zlatica Frankovičová.

Podľa predsedu KSK Rastislava Trnku sa tak mladým východniarom vo veku 16 až 19 rokov otvárajú dvere do sveta. "Podstatou DP je kritické myslenie, vedomostný rozvoj na základe bádateľského prístupu k informáciám, analýza a pochopenie kontextu predmetov, čo, samozrejme, prebehne v cudzom jazyku. Toto všetko si v novom školskom roku vyskúša prvých 13 študentov, ktorým sa podarilo prejsť náročnými prijímacími skúškami," skonštatoval.