Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Na košickom letisku po trojmesačnej pauze pristálo lietadlo z Prahy

Prvou leteckou spoločnosťou, ktorá obnovila letovú prevádzku na letisku Košice, sú České aerolínie (ČSA) ktoré opäť lietajú na linke medzi Prahou a Košicami. Prvý prílet bol 15. júna 2020 o 13:45 z Prahy. Lietať sa bude trikrát týždenne každý pondelok, stredu a piatok, s príletom do Košíc o 13:45 a následným odletom späť do Prahy o 14:30. ČSA bude používať lietadlá typu ATR 72, štandardne pre 64 cestujúcich. Postupne bude frekvencia letov narastať a návrat na pôvodnú úroveň 13 letov za týždeň je očakávaný od 1. septembra 2020. Košice, 15. júna 2020. Foto: TASR - František Iván

Podľa obchodného riaditeľa ČSA Jána Tótha je pondelkový let Praha – Košice – Praha ďalším dôležitým krokom pri postupnom obnovovaní liniek aerolínií.

Košice 15. júna (TASR) – Letisko Košice po trojmesačnej prestávke spôsobenej novým koronavírusom čiastočne obnovilo prevádzku. Obnovenie letov sa v pondelok začalo na linke medzi Košicami a Prahou, ktorú prevádzkujú České aerolínie (ČSA).

Prvým lietadlom, ktoré pristálo v Košiciach po uvoľnení opatrení, bol stroj typu ATR-72 Českých aerolínií na pravidelnom lete z Prahy. Jeho podvozok sa dotkol vzletovej a pristávacej dráhy v pondelok 15. júna presne o 13.45 h a do Košíc dopravil 31 cestujúcich,“ informovala hovorkyňa letiska Karolína Linhartová. Následne do Prahy o 14.30 h odletelo 17 cestujúcich z Košíc. Vzhľadom na to, že potenciálni cestujúci mali pochybnosti, či sa tento let uskutoční, je to podľa letiska vynikajúce číslo.

V dôsledku opatrení proti šíreniu nového koronavírusu došlo od 13. marca k zákazu letov s miestom pristátia na území SR. V Košiciach tak boli zrušené všetky odlety a prílety leteckých spoločností ČSA do Prahy, Austrian Airlines do Viedne, LOT Polish Airlines do Varšavy, Eurowings do Düsseldorfu a Wizzair do Londýna-Lutonu.

Výkonný riaditeľ letiska Michael Tmej pripomenul, že pravidelná linka z Prahy začala prevádzku už v roku 1924. „Historicky prvá pravidelná linka na letisku Košice je tak aj prvou, ktorá sa vracia do Košíc po troch najhorších mesiacoch pre letecký priemysel v dejinách. Je pred nami ešte veľmi dlhá a náročná cesta k obnove letovej prevádzky na úroveň spred vypuknutia pandémie,“ uviedol.

Podľa obchodného riaditeľa ČSA Jána Tótha je pondelkový let Praha – Košice – Praha ďalším dôležitým krokom pri postupnom obnovovaní liniek aerolínií. „Na tejto pravidelnej linke budeme zatiaľ lietať trikrát týždenne každý pondelok, stredu a piatok popoludní. Postupne bude frekvencia letov narastať a návrat na pôvodnú úroveň 13 letov za týždeň sa očakáva od 1. septembra 2020,“ povedal.



Ďalšou leteckou spoločnosťou, ktorá obnoví letovú prevádzku, bude Austrian Airlines na linke z Viedne. Prvý let je naplánovaný na 22. júna. Lety z Košíc do Viedne budú pravidelne štyrikrát do týždňa, a to každý pondelok popoludní, štvrtok ráno a popoludní a v sobotu ráno. Z Viedne do Košíc sa bude lietať v pondelok, stredu, štvrtok a piatok. Podľa očakávaní sa na jeseň vráti frekvencia letov späť na pôvodných 13 letov.

Obnovenie leteckých spojení leteckými spoločnosťami Eurowings, LOT Poľské aerolínie, Ryanair a Wizz Air závisí od rozhodnutia jednotlivých spoločností, ako aj Ústredného krízového štábu SR a vlády SR. Pre všetky letecké spoločnosti platia všeobecne platné pravidlá nosenia rúšok počas celého letu, dodržiavanie hygieny rúk a odstupov.

V súvislosti s letnou charterovou sezónou sa predpokladá, že na dovolenky z Košíc sa bude lietať do prímorských destinácií v Bulharsku, Grécku a na Cypre leteckými spoločnosťami Smartwings a Bulgaria Air. Možnosti letov do iných krajín závisia od rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR a vlády SR.