Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Stavali ho 17 rokov: Na košickom Sídlisku Ťahanovce posvätili kostol

Ilustračná snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Slávnostné požehnanie základového kameňa kostola sa uskutočnilo v decembri 2004 a od roku 2005 sa začalo s jeho výstavbou.

Košice 9. mája (TASR) – Rímskokatolícki veriaci v košickej mestskej časti (MČ) Sídlisko Ťahanovce majú nový kostol. Jeho súčasťou sú aj pastoračné priestory a farská budova. Ako pre TASR povedal hovorca Košickej arcidiecézy Jaroslav Fabian, výstavba prebiehala v rôznych etapách a podľa finančných možností farností i ďalších okolností vyše 17 rokov. Kostol sv. Dominika Savia vysvätili uplynulú nedeľu (8. 5.).

Umiestnený je pri vstupe na sídlisko, blízko pešej zóny, odkiaľ je aj hlavný vstup. „Je orientovaný na košickú katedrálu, preto hlavná os nového kostola smeruje na jej vežu, čím autori projektu symbolicky vyjadrili duchovné prepojenie s mestom i Dómom sv. Alžbety,“ uviedol.

Rímskokatolícka farnosť tu vznikla 1. júla 1995, ešte predtým sa na liturgické slávenia veriaci schádzali v priestoroch školy a neskôr v kaplnke, ktorá slúžila až doteraz. Slávnostné požehnanie základového kameňa kostola sa uskutočnilo v decembri 2004 a od roku 2005 sa začalo s jeho výstavbou. Slávnostnú svätú omšu pri príležitosti konsekrácie kostola celebroval košický arcibiskup Bernard Bober, podľa ktorého sa oplatilo čakať.

Podľa výsledkov Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) v roku 2021 sa k rímskokatolíckej cirkvi v SR hlási 9455 obyvateľov Sídliska Ťahanovce z celkového počtu 20.863 obyvateľov tejto MČ.