Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na košickú detskú železnicu sa vrátil obnovený vozeň z roku 1886

Úzkorozchodný vozeň D/ú 841 Foto: TASR/František Iván

V stanici Čermeľ dnes slávnostne zaradili historický služobný vozeň vyrobený v Budapešti.

Košice 17. augusta (TASR) - Na Košickej detskej historickej železnici (KDHŽ) pribudla ďalšia atrakcia, ktorá zároveň pomôže pri preprave vozičkárov, kočíkov a bicyklov. Do prevádzky dnes v stanici Čermeľ slávnostne zaradili historický služobný vozeň vyrobený v Budapešti v roku 1886.

Úzkorozchodný vozeň D/ú 841 sa na koľajnice detskej historickej železnice vrátil po takmer desaťročí. Zrekonštruovali ho dobrovoľníci v rámci projektu Detská železnička pre všetkých za podpory Fondu zdravia mesta Košice vo výške 1500 eur. "Celkovo bolo na vozni odpracovaných viac ako 450 brigádnických hodín, vozidlo bude slúžiť najmä na prepravu detských kočíkov, invalidných vozíkov a bicyklov," uviedol pre TASR hovorca KDHŽ Igor Holéczy.

Na slávnostnom predvedení a zaradení obnoveného vozňa do súpravy ťahanou parnou lokomotívou Katka sa zúčastnil aj primátor Richard Raši.

Trať železničky je v súčasnosti dlhá 3,9 km s unikátnym rozchodom 1000 mm. V stanici Čermeľ sa nachádzajú dosiaľ používané historické výhybky a koľajnice pochádzajúce zo Štiavnickej železnice. Dráhové vozidlá, okrem motorového rušňa, sú zapísané ako hnuteľná národná kultúrna pamiatka v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR, uvádza webstránka detskazeleznica.sk.