Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Košice ukážu na Leteckých dňoch moderné stroje i históriu letectva

Na snímke historický dvojplošník Antonov An-2. Foto: TASR Martin Palkovič

V programe je napríklad výsadok z dvojplošníka AN-2 ,predstavenie maďarského vzdušného akrobata Zoltána Véresa či Poliaka Lukasza Czepiellu.

Košice 3. septembra (TASR) – Veľkú leteckú šou ponúkne víkendové podujatie na košickom letisku. Súčasťou Leteckých dní Košického kraja bude počas soboty a nedele 4. septembra vzdušná akrobacia i ukážky bojov vo vzduchu. Informoval o tom Košický samosprávny kraj (KSK) s tým, že podujatie nebude len o moderných strojoch, návštevníci si budú môcť vychutnať aj leteckú históriu a jej individuálnych predstaviteľov.

"Absolútne kvalitný letecký zážitok na letisku Košice zaručí letová ukážka legendárnych stíhačiek, akrobatické kúsky svetovej kvality lietadiel a vrtuľníkov, ale aj jedinečné pozemné statické ukážky vrtuľníkov, stíhačiek a lietadiel, ktoré umožnia návštevníkom posedieť si v kokpite a na chvíľu sa stať 'pilotom'. Zároveň si prídu na svoje aj nadšenci automobilových superšportov," uviedol hlavný organizátor Matúš Ondáš. Pripravené sú aj atrakcie pre najmenších, zabezpečený bude aj živý prenos z podujatia.

V programe je napríklad výsadok z dvojplošníka AN-2 ,predstavenie maďarského vzdušného akrobata Zoltána Véresa či Poliaka Lukasza Czepiellu. Nebo sa počas dňa bude plniť aj ukážkami skupinovej zlietanosti či vzdušných bojov z 2. svetovej vojny. Organizátori si pripravili aj statické ukážky na zemi, ktoré budú zahŕňať aj hasičskú alebo policajnú techniku. Súčasťou programu bude tiež prezentácia vodíkového auta MH2, autobusu či trojkolky.

Program štartuje po oba dni o 10.30 h a vyvrcholí pred 17.00 h. "Tí, ktorí sa leteckých dní nebudú môcť osobne zúčastniť, nemusia byť smutní. Zabezpečený bude livestream z podujatia, ktorý bude dostupný napríklad aj na webovej stránke," upozornil Ondáš.

Letecké dni Košického kraja sú podľa výkonnej riaditeľky Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus Lenky Vargovej Jurkovej vyvrcholením letnej turistickej sezóny. Z turistického hľadiska ide o kľúčové podujatie, ktoré na východ láka návštevníkov nielen z celého Slovenska, ale aj zo zahraničia. "Atraktivita programu a prítomnosť top zástupcov akrobatickej pilotáže je pre nich zárukou, že merať cestu do Košíc sa určite oplatí," skonštatovala Vargová Jurková.