Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na letisku v Bratislave kontrolovali batožinu, hľadali ohrozené druhy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Exemplármi druhov, ktoré patria do CITES, sú koraly, mušle, tradičná čínska medicína, výrobky zo slonoviny (sošky, šperky) či z kože plazov (remienky, topánky, kabelky).

Bratislava 30. marca (TASR) - Na bratislavskom letisku prebehla začiatkom marca kontrola batožiny zameraná na exempláre druhov zaradené v Dohovore o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES). Tie pri dovoze či vývoze musia mať povolenie. TASR o tom informovalo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Kontrola prebehla v spolupráci s Finančnou správou (FS) SR, Štátnou ochranou prírody SR a Slovenskou inšpekciou životného prostredia. Vybranú batožinu prezreli röntgenovým prístrojom. V prípade, že prístroj upozornil na nejasný podozrivý obsah, finančná správa batožinu otvorila a skontrolovala, opísalo ministerstvo.

"V rámci tejto kontroly bol nasadený aj služobný pes Finančnej správy SR, ktorý sa špecializuje na vyhľadávanie živých či neživých zvierat. Pes pomohol identifikovať jeden koral z radu scleractinia, ktorý nesprevádzali príslušné povolenia. Pracovník finančnej správy zaistil koral," priblížil envirorezort. Takéto kontroly plánujú kompetentné orgány štátnej správy opakovať.

Exemplármi druhov, ktoré patria do CITES, sú koraly, mušle, tradičná čínska medicína, výrobky zo slonoviny (sošky, šperky), z kože plazov (remienky, topánky, kabelky), z morských korytnačiek (slnečné okuliare, hrebene, náramky) a kožušiny, napríklad z mačkovitých šeliem. Ide aj o orchidey či kaktusy.

"Cieľom Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín je prostredníctvom kontroly obchodu prispieť k ich ochrane, keďže práve dopyt po niektorých, najmä po exotických, druhoch rastlín a živočíchov a ich produktoch takmer zapríčinil ich vyhubenie," skonštatovalo MŽP.

Rezort zároveň pripomína, že existuje skupina suvenírov, ktoré si podľa platnej legislatívy môže dovolenkár priniesť z tretej krajiny, čiže bez príslušných povolení.