Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Na Luníku IX niektorí volia len v komunálnych voľbách

Na snímke voľby vo volebnom okrsku v Košiciach v mestskej časti Luník IX 29. októbra 2022. Foto: TASR - František Iván

Spojené voľby priniesli vyšší počet hlasovacích lístkov a niektorým voličom treba vysvetľovať, ako sa volí.

Košice 29. októbra (TASR) – Voľby na košickom rómskom sídlisku Luník IX sprevádza zvýšený záujem občanov. Pred miestnym komunitným centrom, kde sú dve volebné miestnosti, sa od rána tvorí rad voličov.

Niektorí z nich pritom chcú odvoliť len v komunálnych voľbách, v ktorých si volia aj starostu a poslancov tejto mestskej časti, a o krajské voľby nemajú záujem. "Je to rozhodnutie daného občana. Sú aj takí, ktorí modrú obálku jednoducho nechcú. Občania z Luníka IX sú zvyknutí, že si volia starostu a miestnych poslancov, viac-menej sú voľby županov pre nich, nechcem povedať, že niečo cudzie, ale vzdialené," povedal TASR podpredseda miestnej volebnej komisie Milan Balog.



Voľby sa začali načas o 7.00 h a zatiaľ sú podľa neho bezproblémové a bezkonfliktné. "Tvoria sa rady, keďže nemôžeme naraz pustiť dnu sto ľudí, takže púšťame po päť ľudí. Očakávam, že popoludní medzi 15.00 a 18.00 h bude väčší nával," skonštatoval Balog. Predpokladá, že účasť bude vyššia ako pred štyrmi rokmi.

Spojené voľby priniesli vyšší počet hlasovacích lístkov a niektorým voličom treba vysvetľovať, ako sa volí. "Samozrejme, dávame im informácie o správnosti, to znamená rozdiel modré obálky - biele obálky. Adekvátne im všetko vysvetľujeme aj viackrát, lebo sa pýtajú, aký počet môžu krúžkovať, či sa krúžkuje, či podčiarkuje," povedal podpredseda komisie. Sťažnosti či podozrenia z kupovania hlasov dosiaľ komisia neregistruje. "Niečo také sme nezaznamenali vnútri ani vonku a ja dúfam, že k ničomu takému nedôjde," dodal Balog.



Jeden z voličov bol 25-ročný mladík, ktorý odvolil s oboma obálkami. Najdôležitejšia pre neho bola voľba starostu. "Aby sme mali budúcnosť," povedal pre TASR dôvod, prečo išiel voliť.

Celkovo je na Luníku IX registrovaných zhruba 4700 oprávnených voličov. V krajských voľbách tam v roku 2017 bola účasť na úrovni 4,67 percenta a v komunálnych voľbách v roku 2018 19,44 percenta.