Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Na Luníku IX vyrastá komunitné centrum, pracujú na ňom aj miestni

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Komunitný dom by mali dokončiť v septembri a v budúcnosti má slúžiť na realizáciu aktivít s mládežou, ako aj na aktivity pracovnej integrácie obyvateľov z marginalizovanej rómskej komunity.

Košice 6. júna (TASR) – Na košickom rómskom sídlisku Luník IX napreduje výstavba objektu komunitného centra. Tento rok vybudovali dve podlažia a stavbu zastrešili, nasledovať bude zateplenie objektu a príprava vnútorných priestorov ku kolaudácii. Po pondelkovom kontrolnom dni o tom informoval Košický samosprávny kraj (KSK), ktorý projekt výstavby spolu s občianskym združením ETP Slovensko a mestom Košice odštartoval vlani v septembri.

Na stavbe aktuálne pracujú štyria robotníci z Luníka IX a štyria zamestnanci Sociálneho podniku KSK. Nad prácami vykonávajú dozor majstri. "Považujeme za dôležité, aby sme komunitu, ktorá býva na Luníku IX, zapájali do pracovného procesu. Vďaka tomuto projektu si môžu sami postaviť to, čo budú neskôr aj užívať. Je to jeden z najefektívnejších spôsobov, ako integrovať marginalizovanú rómsku komunitu, aby sa starali o svoj majetok a vážili si ho," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.



Komunitný dom by mali dokončiť v septembri a v budúcnosti má slúžiť na realizáciu aktivít s mládežou, ako aj na aktivity pracovnej integrácie obyvateľov z marginalizovanej rómskej komunity.

Výstavba komunitného domu je prvou časťou projektu, ktorý KSK realizuje v spolupráci s ETP Slovensko. Nasledovať bude výstavba šiestich rodinných domov, na ktoré si obyvatelia z tohto sídliska zoberú pôžičku a budú si ich sami stavať. "Prvá rodina so šikovnými stavebníkmi už aktuálne čaká na stavebné povolenie pre výstavbu rodinného domu. Projekt v Košiciach realizujeme podľa skúseností z Rankoviec, zatiaľ pre šesť až sedem rodín. Svojpomocná výstavba domov v kombinácii so sporiacim a mikropôžičkovým programom môže byť jedným z riešení osobitne pre skupinu väčších rodín s deťmi," priblížila Veronika Poklembová z ETP Slovensko. Nezisková organizácia iniciovala a koordinuje projekt, ktorý má priniesť nové šance a príležitosti rôznym komunitám, či už ide o ťažšie zamestnateľných ľudí alebo o vylúčené komunity.

Vďaka svojpomocnej výstavbe si majú obyvatelia sídliska osvojiť pracovné návyky a naučiť sa hospodáriť s financiami. Jednou z podmienok bývania v novopostavených domoch je totiž pravidelné sporenie. ETP Slovensko realizuje aj práce na obnove verejného priestoru na Hrebendovej ulici. Vznikla tam už oddychová zóna, s ktorou pomohli aj miestni ľudia.