Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na mapu Bratislavy pribudne Park A. Srholca

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Námestie M. Terézie zatiaľ nepribudne.

Bratislava 26. mája (TASR) – Na mapu hlavného mesta Bratislavy pribudne Park Antona Srholca. Pomenovanie po tomto slovenskom rímskokatolíckom kňazovi, spisovateľovi či zakladateľovi resocializačného centra Resoty bude niesť parčík na Radlinského ulici pri kostole Blumentál. Rozhodli o tom vo štvrtok bratislavskí mestskí poslanci.

Práve s predmetným územím mal Srholec aj osobnú väzbu. Keď ho totiž prepustili z väzenia, kde bol niekoľko rokov za svoju činnosť, bol kostolníkom v Blumentálskom kostole. Neskôr v danom kostole aj pôsobil.

Naopak, na mapu hlavného mesta zatiaľ nepribudne Námestie Márie Terézie. Mestskí poslanci sa už druhýkrát zaoberali tým, že by takéto pomenovanie mala niesť časť Námestia Eugena Suchoňa a časť Palackého ulice. Návrh v poslaneckom pléne nenašiel dostatočnú podporu. Podľa niektorých to nie je dôstojný priestor hodný niesť meno po významnej panovníčke. V rámci rozpravy padli napríklad návrhy pomenovať po nej časť dunajského nábrežia pod hradom, prípadne územie priamo na hrade.

Návrh na premenovanie tohto verejného priestoru bol občianskou iniciatívu zo strany školy Matky Alexie, ktorá v danom území sídli. Blízky vzťah panovníčky k škole má naznačovať aj obsah 17 listov, ktoré sa zachovali a sú uložené v Archíve mesta Bratislavy. Kláštor a dievčenskú školu Notre Dame v minulosti Mária Terézia niekoľkokrát navštívila spolu s manželom. V rozsiahlom dievčenskom vzdelávacom ústave sa mohli vzdelávať aj neurodzené dievčatá. Školská reforma bola pritom jednou z priorít Márie Terézie v 70. rokoch 18. storočia.