Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na medzinárodnom maliarskom tábore v Rožňave tvorilo 10 umelcov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Areál kúpeľov sa stal dejiskom tábora už po tretíkrát.

Rožňava 11. augusta (TASR) – Na Medzinárodnom maliarskom tábore Józsefa Basku Mlyn Rožňava tvorilo tento rok spoločne desať umelcov zo Slovenska, Maďarska i Česka. Vytvorené diela budú širokej verejnosti prezentované formou výstavy. TASR o tom informoval František Kardoš, predseda občianskeho združenia (OZ) Pre partnerské mestá Rožňavy, ktoré je organizátorom podujatia.

Na v poradí 23. ročníku maliarskeho tábora sa zúčastnili umelci z Rožňavy a okolia i zahraniční hostia z partnerských miest, medzi ktorými bol aj syn zakladateľa tábora Baska Balázs. Podujatie sa v uplynulých dňoch konalo v bývalých klimatických kúpeľoch neďaleko Rožňavy.

"Táto skutočnosť predznamenáva pestrú paletu výtvarných smerov, techník a umeleckého prejavu," priblížil Kardoš s tým, že areál kúpeľov sa stal dejiskom tábora už po tretíkrát.

Slávnostné ukončenie maliarskeho tábora sa uskutoční v piatok (12. 8.) o 16.00 h, keď budú odprezentované aj všetky umelcami vytvorené výtvarné diela. Výber z nich bude v septembri prostredníctvom výstavy v galérii Baníckeho múzea v Rožňave predstavený aj širokej verejnosti.

OZ Pre partnerské mestá Rožňavy organizáciou maliarskeho tábora nadväzuje na tradíciu rožňavských Mlynov, ktoré sa konali v rokoch 1997 až 2011. Hlavným cieľom podujatia, ktoré od roku 2017 nesie meno jeho zakladateľa Józsefa Basku, je spoločná tvorba umelcov, porovnanie výtvarných škôl v štátoch stredoeurópskeho regiónu a prezentácia vytvorených diel.