Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Na mieste zbúranej piešťanskej školy vzniká zelená plocha

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Na povrch po zbúranej stavbe je navezená hlina a aktuálne sa robí výsev trávy.



Piešťany 21. júna (TASR) – Likvidácia opustenej základnej školy na sídlisku Adam Trajan v Piešťanoch je v záverečnej fáze. Ťažká technika od februára zbúrala jej pavilóny a uvoľnila tak priestor zelenej ploche na oddych obyvateľov podľa zámerov piešťanskej radnice. Informoval o tom referent pre komunikáciu Martin Ričány.

Škola, postavená v roku 1990 na najväčšom sídlisku v Piešťanoch, bola vyradená zo siete škôl v roku 2004. Dôvodom bol nízky počet žiakov. "Aj napriek viacerým pokusom o sprevádzkovanie sa pre objekt vo vlastníctve mesta nepodarilo nájsť uplatnenie a využitie. Úspešný nebol ani pokus o predaj objektu. Poslanci mestského zastupiteľstva ešte v roku 2014 rozhodli, že ak sa opätovný predaj budovy nepodarí, budú nasledovať búracie práce," uviedol Ričány. Budova sa stala útočiskom vandalom a asociálov, ktorí jej zánik urýchlili.

"Na povrch po zbúranej stavbe je navezená hlina a aktuálne sa robí výsev trávy," informoval Ričány. Na celkové práce vrátane rekultivácie priestoru je v mestskom rozpočte na tento rok vyhradených 170.000 eur.

Zlikvidovanie školy má podľa primátora Petra Jančoviča tri aspekty - bezpečnostný, keď sa sídlisko zbavilo nebezpečnej lokality, kam mala časté výjazdy mestská polícia, estetický, keď sa obyvatelia už nebudú musieť pozerať z okien na chátrajúcu budovu. "Tretie je environmentálne hľadisko, keď namiesto asfaltových plôch vznikne zelená plocha," uviedol Jančovič v úvode procesu.