Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Miesto zhorenej drevenice stojí pri Oravskej lesnej železnici novinka

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Pôvodná drevenica zhorela 3. mája 2020. Išlo o stavbu zo začiatku 20. storočia, ktorú premiestnili z Oravskej Polhory.

Oravská Lesná 15. júna (TASR) – Na Oravskej lesnej železnici postavili nový expozičný objekt. Nachádza sa v stanici Sedlo Beskyd, na mieste, kde stála historická goralská drevenica, ktorá zhorela do tla v roku 2020. Do objektu umiestnili expozíciu o goralskej kultúre. Informovala o tom riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava Mária Jagnešáková.

"Expozícia je zariadená zbierkovými predmetmi z fondu Oravského múzea a prezentuje spôsob života a bývanie goralov. Na paneloch sú texty, v ktorých si návštevníci prečítajú niečo o tradičnej ľudovej architektúre goralských obcí, ľudových odevoch, kalendárnych zvykoch či rodinných obyčajoch," priblížila Jagnešáková.

Pôvodná drevenica zhorela 3. mája 2020. Išlo o stavbu zo začiatku 20. storočia, ktorú premiestnili z Oravskej Polhory. Múzeum namiesto nej dalo postaviť nový objekt. Ako dodala riaditeľka, stavebné práce sa začali 2. júna 2021, ukončili ich v polovici októbra minulého roka. Konkretizovala, že cena za výstavbu nového objektu bola necelých 100.000 eur.

Oravská lesná železnica je jednou z mála zachovaných úzkorozchodných úvraťových železníc na svete. Pôvodne slúžila na zvážanie dreva, dnes patrí medzi turistické atrakcie Oravy. Vlaky Oravskej lesnej železnice odchádzajú na vyhliadkovú jazdu z údolnej stanice Tanečník. Nachádza sa neďaleko obce Oravská Lesná.