Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Na modelovom zasadnutí OSN diskutujú študenti zo siedmich krajín

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podujatie zastrešuje projekt MEGA v rámci programu Erazmus+.

Žilina 25. marca (TASR) – Na modelovom zasadnutí OSN diskutuje v Žiline vyše 50 študentov zo Slovenska, Španielska, Luxemburska, Fínska, Poľska, Belgicka a Česka. Podľa riaditeľa Gymnázia bilingválneho T. Ružičku v Žiline Imricha Mila umožňujú modelové zasadnutia študentom spoznať pozície rôznych štátov a hľadať diplomatické riešenia problémov.

Študenti rokujú v anglickom, španielskom a francúzskom jazyku. "K témam patrí napríklad prevencia verbovania teroristov na Strednom východe, nukleárny odpad v Oceánii či stratégie na zníženie množstva experimentov na zvieratách. Delegáti zastupujú pridelené krajiny. Musia mať naštudované ich pozície a postoje k daným témam a obhájiť ich. Zároveň je cieľom zasadnutia vytvoriť záverečné rezolúcie vo výboroch, na ktorých sa krajiny zhodnú a budú relevantným návrhom riešení," uviedol Milo.

Pripomenul, že OSN je organizácia, ktorej hlavným cieľom je priniesť svetu kvalitný udržateľný život a zabrániť vojnám. "Preto si myslíme, že práve teraz je táto aktivita ešte cennejšou skúsenosťou pre budúcu generáciu. Samotný fakt, že sa stretnú mladí ľudia a diskutujú – aj mimo organizovaného programu o ich videní sveta a svojich skúsenostiach, je pozitívny," podotkol riaditeľ gymnázia.

Podujatie zastrešuje projekt MEGA v rámci programu Erazmus+.