Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na Muránske hradné hry zavítalo v sobotu približne 300 návštevníkov

Na snímke vstupná brána hradu Muráň v okrese Revúca. Foto: TASR - Branislav Caban

Počet ľudí zodpovedá návštevnosti podujatia spred dvoch rokov. Prišli najmä ľudia z regiónu, z Revúcej a z Tisovca.

Muráň 11. júna (TASR) – Približne 300 ľudí zavítalo v sobotu na hrad Muráň v okrese Revúca, kde sa konal už 18. ročník podujatia Muránske hradné hry. Na návštevníkov tu čakali šermiari, sokoliari i environmentálne hry pre deti. Pre TASR to uviedla Jana Šmídtová zo Správy Národného parku (NP) Muránska planina.

"Počet ľudí zodpovedá návštevnosti podujatia spred dvoch rokov. Prišli najmä ľudia z regiónu, z Revúcej a z Tisovca," priblížila Šmídtová. Súčasťou hradných hier bolo vystúpenie Sokoliarstva Lukáš z Muráňa i ukážky šermiarskeho umenia v podaní Skupiny historického šermu Berezun z Brezna.

Správa NP počas Muránskych hradných hier pripravila pre detských návštevníkov osem stanovíšť s rôznymi environmentálnymi hrami. "Mali sme stanovištia zamerané na spoznávanie zvukov zvierat či pobytových znakov zveri. Po absolvovaní všetkých hier boli deti pasované za rytiera hradu či dvornú dámu hradu niektorým zo šermiarov," dodala Šmídtová.

Priamo na Muránskom hrade oblastná organizácia cestovného ruchu Gemer pokrstila aj bedeker s názvom Stredoveké hrady na Gemeri. Na podujatí sa tiež vyhodnocovali regionálne súťaže zamerané na výtvarníctvo a fotografiu, ktoré vyhlasovalo Partnerstvo Muránska planina – Čierny Hron.

Muránske hradné hry organizuje Správa NP Muránska planina spoločne s občianskym združením Živá planina a Partnerstvom Muránska planina – Čierny Hron. Podujatie sa na Muránskom hrade koná od roku 2004.