Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na Muránskej planine otvorili novú turistickú útulňu

Na snímke výhľad na Muránsku planinu. Foto: TASR - Branislav Račko

Útulňa má šesť lôžok, priestor na stravovanie a piecku, ktorá zabezpečí teplo aj v chladných mesiacoch.

Tisovec 26. októbra (TASR) – Na Muránskej planine otvorili pre verejnosť novú turistickú útulňu Sláviček. Nachádza sa v prírodnej rezervácii Tŕstie a návštevníkom poskytne bezplatné a bezpečné útočisko. TASR o tom informoval Patrik Pajta z turistického klubu Hikemates, ktorý zabezpečil jej výstavbu.

Pripomenul, že turisti sa k nej môžu dostať po žltej turistickej trase z Tisovca v okrese Rimavská Sobota alebo po zelenej trase z Rimavskej Píly. Útulňa má šesť lôžok, priestor na stravovanie a piecku, ktorá zabezpečí teplo aj v chladných mesiacoch. Podľa Pajtu dizajn turistickej útulne Sláviček vzišiel z architektonickej súťaže, ktorú zorganizoval turistický klub. Architekti pri návrhu zohľadnili ráz okolia a vybrali prírodné materiály. "Základným prvkom je drevo z červeného smreka, ktoré sme zvolili pre jeho vysokú trvácnosť a jednoduchú údržbu," vysvetlila architektka Darina Bartková.

Pajta podotkol, že organizátori projektu pri výstavbe zohľadnili potrebu rozvíjať cestovný ruch udržateľnou formou. Zároveň očakávajú, že vzrastie záujem o turizmus v regióne. V okolí Muránskej planiny si turisti môžu pozrieť napríklad sysle či Telgártsky viadukt.