Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na nádvorí Nitrianskeho hradu pribudla socha pápeža Jána Pavla II.

Pred Biskupským palácom na nádvorí Nitrianskeho hradu stojí socha Jána Pavla II. v nadživotnej veľkosti 11. júna 2012. Sochu dalo zhotoviť Nitrianske biskupstvo a osadili ju v závere minulého týždňa. Jej požehnanie je podľa hovorcu Nitrianskeho biskupstva Miroslava Lyka naplánované na 5. júla, na Sviatok sv. Cyrila a Metoda. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Bronzová socha pápeža Jána Pavla II., vysoká takmer štyri metre, váži približne 1,5 tony.

Nitra 11. júna (TASR) – Pred Biskupským palácom na nádvorí Nitrianskeho hradu stojí socha Jána Pavla II. v nadživotnej veľkosti. Sochu dalo zhotoviť Nitrianske biskupstvo a osadili ju v závere minulého týždňa. Jej požehnanie je podľa hovorcu Nitrianskeho biskupstva Miroslava Lyka naplánované na 5. júla, na Sviatok sv. Cyrila a Metoda.

Bronzová socha pápeža Jána Pavla II., vysoká takmer štyri metre, váži približne 1,5 tony. Osadená je na žulovom podstavci. Autorom diela je Juraj Bišák, ktorého biskupstvo vybralo v súťaži spomedzi dvanástich sochárov. Náklady na výrobu a osadenie sochy dosiahli 45.000 eur.

Socha stojí na bývalom Hradnom námestí, ktoré je od roku 2008 premenované na Námestie Jána Pavla II. Námestie nedávno prešlo kompletnou rekonštrukciou. Pápež Ján Pavol II. navštívil Nitriansky hrad v rámci svojej návštevy Nitry 30. júna 1995.