Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Banskej Štiavnici pribudne počas Dušičiek svetelná inštalácia

Na snímke Nový zámok v Banskej Štiavnici, archívne foto. Foto: TASR - Dušan Hein

Súčasťou podujatia bude i tradičná vyhliadka na sviečkami rozžiarené banskoštiavnické cintoríny počas obdobia Dušičiek z najvyššieho poschodia Nového zámku.

Banská Štiavnica 22. októbra (TASR) – Do Banskej Štiavnice sa po ročnej prestávke opäť vracia podujatie Dušičky z Nového zámku, ktoré v meste od roku 2014 realizuje Slovenské banské múzeum. Ako TASR informovala Iveta Chovanová z Centra komunikácie, marketingu a zelených inovácií múzea, súčasťou tohtoročného Sviatku všetkých svätých bude aj netradičná svetelná inštalácia.

„Svetelná inštalácia Labyrint svetla bude zážitkovým prekvapením. Inštalácia motivovaná fenoménom labyrintu, ktorý svojim tvarom, peripetiami, jedným vchodom a východom evokuje ľudské putovanie životom,“ priblížila Chovanová. Ako dodala, Labyrint svetla je dielom Ivana Slovančáka a študentov Školy umeleckého priemyslu v Banskej Štiavnici.

Súčasťou podujatia bude i tradičná vyhliadka na sviečkami rozžiarené banskoštiavnické cintoríny počas obdobia Dušičiek z najvyššieho poschodia Nového zámku. Pre návštevníkov je tiež pripravená výstava kolekcie fotografií náhrobníkov osobností pochovaných na miestnych cintorínoch.

Dušičkový program v Banskej Štiavnici obohatí aj prezentácia historičky Lucie Krchnákovej, ktorá sa vo svojej vedeckej činnosti zameriava na výskum špecializovanej lekárskej starostlivosti o baníkov v historických banských lokalitách. „V prezentácii sa sústredí na protimorovú stratégiu lekára Gottfrieda Moller, ktorú ako hlavný banský lekár vypracoval pre celú stredoslovenskú banskú oblasť,“ dodala Chovanová.

Dušičky na Novom zámku sa uskutočnia v sobotu 30. októbra od 17.00 h. Podujatie je realizované vďaka podpore Banskobystrického samosprávneho kraja.