Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

MIMORIADNE: V B. Štiavnici horí historická budova, hasia aj v noci

Policajná snímka z miesta požiaru. Foto: Polícia SR - Banskobystrický kraj

Na sociálnej sieti o tom informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici.

Banská Štiavnica 18. marca (TASR) – Na námestí v centre Banskej Štiavnice vypukol v sobotu dopoludnia požiar v historickej budove. Na sociálnej sieti o tom informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici.

"Presná príčina požiaru zatiaľ nie je známa, pravdepodobne však ide o skrat elektrického vedenia," uviedla polícia s tým, že požiar vypukol v budove, v ktorej sídli známa turistická atrakcia. Na mieste zasahujú hasiči, privolaný bol aj zisťovateľ príčin požiarov.

Ako TASR informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová, pri požiari zasahuje viac ako 30 profesionálnych i dobrovoľných hasičov z Banskej Štiavnice, Žiaru nad Hronom, Banskej Bystrice, Zvolena, Pliešoviec či Štiavnických baní. Na mieste zasahujú aj vojaci a vojenskí hasiči.

"Zasahujúci príslušníci odstavili objekt od energií, vykonávajú hasiace práce, evakuáciu osôb z reštaurácie, ochladzujú susediace budovy a vynášajú predmety z objektu," dodala Križanová.

Plamene mali zachvátiť strechu historického objektu s rozlohou približne 400 metrov štvorcových. V dôsledku požiaru došlo podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva HaZZ v Banskej Bystrici Júlie Zeleňákovej k prepadnutiu strechy do podkrovia budovy.

Na miesto požiaru budú nasadení aj vojaci


Na miesto budú okamžite nasadení aj príslušníci Ozbrojených síl SR. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva obrany SR.

"Okrem vojenských hasičov budú nasadení aj vojaci, ktorí budú pomáhať s vynesením dokumentov z miestneho archívu a kultúrnych pamiatok z neďalekého múzea pre prípad, že sa požiar rozšíri," uviedol rezort obrany. Na miesto udalosti smeruje dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď a dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger.

Samospráva Banskej Štiavnice prostredníctvom sociálnych sietí požiadala občanov o pomoc pri vynášaní diel z Galérie Jozefa Kollára na Nám. sv. Trojice.

Ľútosť nad ničivým požiarom vyjadril aj predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter. "Obľúbená návštevnícka destinácia, náš partnerský projekt, dnes smútok v srdci. Hlavne, aby sa nikomu nič nestalo, a ďakujem hasičom," uviedol na sociálnej sieti.

Plamene sa z historickej budovy rozšírili aj na ďalšie objekty, požiarisko je momentálne rozdelené na štyri zásahové úseky. V Banskej Štiavnici 18. marca 2023.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Z múzea a banského archívu odnášajú vzácne predmety


S vynášaním dokumentov či obrazov pomáhajú aj dobrovoľníci či hasiči. Ako na sociálnej sieti informovalo Ministerstvo životného prostredia SR, požiarom v historickom centre mesta sú ohrozené aj budovy Slovenského banského múzea. Zamestnanci múzea vykonávajú v spolupráci s dobrovoľníkmi neodkladné záchranné a evakuačné práce. Vzácne predmety zachraňujú aj z priestorov požiarom zasiahnutého Slovenského banského archívu.

Situáciu v meste monitoruje a rieši aj Okresný úrad Banská Štiavnica. "Zabezpečujeme priestory na uskladnenie všetkých vecí, ktoré sa vynášajú von. Na okresnom úrade máme priestory, ktoré sa pripravujú pre archív," uviedla pre TASR vedúca odboru krízového riadenia úradu Emília Garajová.

Prezidentka poďakovala za pomoc pri hasení požiaru


Uviedla to na sociálnej sieti. "Veľká vďaka patrí profesionálnym a dobrovoľným hasičom, vojakom aj všetkým ochotným ľuďom, ktorí sa snažia dostať oheň pod kontrolu a pomáhajú aj s vynášaním cenných pamiatok či historických písomností z ohrozených budov," uviedla.

Banskú Štiavnicu označila za jedno z najkrajších miest na Slovensku. Nad požiarom vyjadrila ľútosť.

Požiar sa rozšíril aj na ďalšie objekty


Plamene sa z historickej budovy rozšírili aj na ďalšie objekty, požiarisko je momentálne rozdelené na štyri zásahové úseky. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová.

"Vzhľadom na rozsah požiaru bol na mieste zriadený riadiaci štáb. Na miesto smerujú zisťovatelia príčin vzniku požiaru z Požiarnotechnického a expertízneho ústavu Ministerstva vnútra SR," uviedla Križanová.

Pri požiari sú už nasadení i vojenskí hasiči a cisterny. Na miesto prichádza ďalších 80 vojakov na pomoc s potrebnými prácami. Informoval o tom dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď na sociálnej sieti.



Požiar závažne poškodil budovu Berggerichtu


Požiar v centre Banskej Štiavnice závažne poškodil budovu Berggerichtu, kde sa nachádza mineralogická expozícia. Na sociálnej sieti o tom informuje ministerstvo životného prostredia (MŽP), ktoré je zriaďovateľom Slovenského banského múzea v centre mesta.

"Zamestnancom múzea, zasahujúcim zložkám a dobrovoľníkom sa podarilo vypratať priestory budovy Galérie Jozefa Kollára. Ďakujeme zasahujúcim zložkám a dobrovoľníkom za pomoc," uviedol envirorezort. Priamo na miesto udalosti smeroval štátny tajomník MŽP Michal Kiča.

S obavou sleduje dianie v historickom meste aj vedenie Slovenského národného múzea. "Držme palce hasičom, vojakom a dobrovoľníkom, aby čo najskôr uhasili tento požiar. Aby sme zachránili náš historický klenot," píše SNM na sociálnej sieti. "Dnes sme všetci Banská Štiavnica," dodáva.

Do Banskej Štiavnice prišla aj dočasne poverená ministerka kultúry Natália Milanová



Do Banskej Štiavnice, zasiahnutej požiarom historických budov v centre mesta, prišla aj dočasne poverená ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO). Na sociálnej sieti pripomína, že Banská Štiavnica je jednou z lokalít svetového dedičstva UNESCO a jej centrum je mestskou pamiatkovou rezerváciou s budovami od gotiky po začiatok 20. storočia.

"Do tejto chvíle zhorelo už päť striech národných kultúrnych pamiatok, v akútnom ohrození zostáva Slovenské banské múzeum, povyše je aj galéria," upozornila Milanová. Na mieste podľa jej slov pomáhajú aj pracovníci Pamiatkového úradu SR.

Devastácia historických budov postihnutých požiarom trápi aj bývalú ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú. "Dúfam, že záchranné zložky zvládnu situáciu a zamedzia veľkým škodám na vzácnych národných kultúrnych pamiatkach," vyjadrila nádej na sociálnej sieti. Poďakovala všetkým, ktorí pomohli evakuovať vzácne diela a predmety.

Na námestí v centre Banskej Štiavnice vypukol v sobotu dopoludnia požiar v historickej budove. Presná príčina požiaru zatiaľ nie je známa, pravdepodobne však ide o skrat elektrického vedenia," uviedla polícia s tým, že požiar vypukol v budove, v ktorej sídli známa turistická atrakcia. Plamene sa z historickej budovy rozšírili aj na ďalšie objekty, požiarisko je momentálne rozdelené na štyri zásahové úseky. V Banskej Štiavnici 18. marca 2023.
Foto: FOTO TASR - Ján Krošlák


Politici ďakujú hasičom a záchranárom



Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) sa poďakoval hasičom, vojakom a dobrovoľníkom, ktorí v Banskej Štiavnici zasahujú pri záchrane historických pamiatok a cenností v dôsledku rozsiahleho požiaru v centre mesta. Uviedol to na sociálnej sieti.

"Chcem všetkým touto cestou vyjadriť vďaku a verím, že následky tejto tragickej udalosti na toto krásne historické mesto sa im podarí minimalizovať," skonštatoval Kollár.

Viacerí politici vyjadrili ľútosť nad požiarom v Banskej Štiavnici. Ocenili zároveň prácu hasičov, záchranárov, vojakov či dobrovoľníkov. Vyplýva to z ich vyjadrení na sociálnej sieti.

Hasičov a vojakov vyzdvihla aj dočasne poverená ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

Ľútosť nad požiarom vyjadril tiež líder opozičnej SaS Richard Sulík. "Moja milovaná Štiavnica. Ďakujem za každý milimeter z teba, ktorý sa podarí zachrániť," skonštatoval.

Predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini zase verí, že "požiarnici a záchranári urobia všetko preto, aby boj so živlom zvládli".

Zakladateľku vznikajúcej strany Jablko Luciu Ďuriš Nicholsonovú podľa vlastných slov mrzí, že nie je v Banskej Štiavnici, aby pomohla. Dúfa, že sa mesto z požiaru zotaví.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger deklaroval, že vláda urobí všetko preto, aby dala zničené budovy do pôvodného stavu. Vládny kabinet bude mať k požiaru podľa Hegera separátne rokovanie.

Česká republika je pripravená pomôcť


Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský v sobotu na Twitteri napísal, že Česko je pripravené okamžite pomôcť pri hasení požiaru v centre slovenského mesta Banská Štiavnica.

Minister Lipavský v tvíte uviedol: "S obrovskou ľútosťou sledujem zábery požiaru z centra Banskej Štiavnice. So slovenskou stranou sme v kontakte, Česko je pripravené okamžite pomôcť."

Nebezpečné hodnoty v ovzduší nenamerali


Kontrolné chemické laboratórium civilnej ochrany v Slovenskej Ľupči doteraz nezaznamenalo nebezpečné hodnoty v ovzduší v dôsledku sobotňajšieho požiaru viacerých budov v Banskej Štiavnici. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

"Hodnoty sú v povolených medziach, odborníci situáciu neustále monitorujú," uviedla hovorkyňa.

Hasiť budú aj v noci


V Banskej Štiavnici budú aj počas noci pokračovať hasiace práce a monitorovanie situácie spojenej s rozsiahlym požiarom v historickom centre mesta. Na mieste zostáva naďalej vyše stovka profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Júlia Zeleňáková.

"Na mieste udalosti zasahuje viac ako 50 príslušníkov HaZZ s 29 kusmi techniky. Súčinných je až 50 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí a 45 vojakov," priblížila Zeleňáková. Ako dodala, pokračovať budú hasiace práce i ochladzovanie budov, ktoré má zabrániť ďalšiemu šíreniu požiaru.

Pri rozsiahlom požiari v centre mesta sa nikto nezranil. Záchranári museli podľa Zeleňákovej ošetrovať len jedného člena Dobrovoľného hasičského zboru z Banskej Štiavnice, ktorý sa nadýchal splodín horenia.