Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Na nitrianskej Kalvárii sa zídu veriaci na tradičnej Mariánskej púti

Nitrianska kalvária. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Púť na nitriansku Kalváriu má dlhú tradíciu.

Nitra 12. augusta (TASR) – Veriaci z celého Slovenska sa počas nastávajúceho víkendu zídu na nitrianskej Kalvárii na tradičnej Mariánskej púti. Jej program sa začína v piatok 14. augusta a vyvrcholí v nedeľu 16. augusta slávnostnými bohoslužbami.

Prvý deň púte otvoria modlitby ruženca a svätá omša. „V sobotu 15. augusta budú liturgické slávenia v slovenskom i maďarskom jazyku dopĺňať pobožnosť Krížovej cesty, adorácia a ďalšie modlitby,“ informovalo nitrianske biskupstvo. V nedeľu program púte vyvrcholí dvoma slávnostnými omšami. Prvú bude celebrovať provinciál Spoločnosti Božieho Slova Pavol Kruták a druhú nitriansky diecézny biskup Viliam Judák.

Púť na nitriansku Kalváriu má dlhú tradíciu. Nitriansky biskup Ján Gustíni zaviazal obyvateľov Nitry listinou z 20. decembra 1765, aby sa každoročne 15. augusta uskutočnila procesia na sviatok Nanebovzatia Panny Márie pod vedením mestského farára. Biskup Gustíni zaviedol aj doteraz zachovávaný zvyk, podľa ktorého slávnostné bohoslužby na Kalvárii vždy vedie nitriansky biskup.

V minulom režime sa pre mnohých veriacich stala práve Mariánska púť v Nitre symbolom odporu voči komunizmu. V 80. rokoch sa tu stretávali tisícky pútnikov aj napriek tomu, že púť a jej účastníci boli pod drobnohľadom príslušníkov ŠtB, ktorí tu monitorovali pohyb osôb, prípadne vypínali elektrický prúd v mikrofónoch, aby znemožnili počúvanie kázne.