Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

VIDEO ZO ZÁSAHU V BRATISLAVE: Postrelili agresívneho muža a dievča

Na snímke policajti a záchranári zasahujú po streľbe na Obchodnej ulici v Bratislave 31. mája 2019. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Podľa Alexandry, svedkyne z miesta činu, išlo o streľbu pri policajnom zásahu. Na ulici mal byť podľa jej slov vysoký muž v tmavom oblečení s bielou taškou a nožom v ruke.

Bratislava 31. mája (TASR) - V súvislosti s piatkovou streľbou na Obchodnej ulici v Bratislave ošetrila záchranná zdravotná služba tri osoby, vrátane neplnoletého dievčaťa. K jeho zdravotnému stavu sa vzhľadom na jeho vek nemôže vyjadrovať.

"Jeden z mužov je v kritickom stave a v umelom spánku, druhý zranený muž bol počas prevozu do nemocnice pri vedomí," povedala pre TASR hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.

Incident, ktorý vyústil do streľby na Obchodnej ulici v Bratislave, sa začal pred Ministerstvom financií SR na Štefanovičovej ulici. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová.

Útočník sa chcel násilím dostať do budovy ministerstva. Tú strážia colníci z finančnej správy. "Útočník priamo pred budovou ministerstva pobodal príslušníka finančnej správy. Náš kolega je hospitalizovaný v nemocnici, našťastie, bol pri vedomí, o čom sa priamo v nemocnici presvedčili aj minister financií Ladislav Kamenický a prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová," uviedla Skokanová.

Polícia popoludní dostala informáciu o mužovi, ktorý mal nožom napadnúť zamestnanca bezpečnostnej služby finančnej správy a takto ozbrojený sa začal pohybovať po centre Bratislavy. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

"Vyhrážal sa okoloidúcim ľudom, vrátane tých, ktorí ho prenasledovali a natáčali si ho na mobil. Najbližšia policajná hliadka išla k nemu. Vyhrážky pokračovali naďalej, muž sa oháňal nožom, bol nebezpečný pre svoje okolie a samotných policajtov, a preto hliadka použila služobnú zbraň," priblížila polícia. Postrelený muž sa podľa nej sám bodol do brucha. Polícia tvrdí, že postupovala tak, aby bola zabezpečená ochrana života a zdravia osoby, voči ktorej zasiahla.

Zároveň priznala, že pri zákroku bola zranená nezúčastnená osoba. Podľa informácií TASR bolo postrelené aj 14-ročné dievča, ktoré čaká operácia. "Jeho zranenie je ľahké a vyšetruje sa, čo ho vôbec spôsobilo. Preto bude postup policajtov prešetrovať Úrad inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR," podotkla polícia. Dôvod konania muža a aj to, či mal pri sebe iné zbrane, je predmetom vyšetrovania. Tento prípad podľa polície nebol terorizmom.





Podľa hovorkyne Operačného strediska zdravotnej záchrannej služby Aleny Krčovej výzvu na tiesňovú linku k údajne zranenej žene prijali o 15.27 h a okamžite k nej vyslali záchranárov.

Na snímke policajti a záchranári zasahujú po streľbe na Obchodnej ulici v Bratislave 31. mája 2019.
Foto: TASR – Jaroslav Novák


Podľa Alexandry, svedkyne z miesta činu, išlo o streľbu pri policajnom zásahu. Na ulici mal byť podľa jej slov vysoký muž v tmavom oblečení s bielou taškou a nožom v ruke.

Na snímke policajti a záchranári zasahujú po streľbe na Obchodnej ulici v Bratislave 31. mája 2019.
Foto: KR PZ SR


"Policajti chceli muža zastaviť. Muž s nožom v ruke kričal, že ich zabije. Policajti ho niekoľkokrát upozornili, no on stále kráčal a kričal, že ich zabije," povedala s tým, že počula niekoľko výstrelov.

Na snímke policajti zasahujú pri mieste činu po streľbe na Obchodnej ulici v Bratislave 31. mája 2019.
Foto: TASR – Jaroslav Novák


"V súvislosti s piatkovým incidentom bratislavská mestská polícia poskytne Policajnému zboru SR plnú súčinnosť a v prípade potreby aj výstup z kamerového systému," uviedol pre TASR hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Minister financií L. Kamenický vyjadril ľútosť nad incidentom,ktorý sa odohral na ministerstve


Minister financií Ladislav Kamenický podrobne sleduje situáciu okolo incidentu, ktorý sa stal v piatok popoludní na ministerstve financií a vyústil do streľby na Obchodnej ulici v Bratislave. TASR o tom informovali z tlačového odboru ministerstva financií.

"Útočník, ktorý sa chcel násilím dostať do budovy ministerstva, pobodal zamestnanca finančnej správy, ktorý strážil budovu. Zraneného zamestnanca, ktorý je hospitalizovaný v nemocnici a zatiaľ mimo priameho ohrozenia života, bol minister pozrieť v nemocnici," uviedol tlačový odbor.

Kamenický vyjadril ľútosť nad vzniknutou situáciou a zranenému zamestnancovi želá rýchle uzdravenie. Rovnako želá rýchle uzdravenie aj dievčaťu, ktoré bolo zranené pri policajnom zásahu.

Incident, ktorý vyústil do streľby na Obchodnej ulici v Bratislave, sa začal pred Ministerstvom financií SR na Štefanovičovej ulici. Útočník sa chcel násilím dostať do budovy ministerstva, kde pobodal príslušníka finančnej správy. Polícia ho následne dostihla na Obchodnej ulici, na výzvy policajtov nereagoval. Na jeho zastavenie použili služobnú zbraň. Polícia tvrdí, že postupovala tak, aby bola zabezpečená ochrana života a zdravia osoby, voči ktorej zasiahla. Pri zásahu poranili nezúčastnenú osobu, 15-ročné dievča.

Záchranári v súvislosti s piatkovou streľbou v Bratislave ošetrili tri osoby vrátane neplnoletého dievčaťa. "Jeden z mužov je v kritickom stave a v umelom spánku, druhý zranený muž bol počas prevozu do nemocnice pri vedomí," povedala pre TASR hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.

Streľba na Obchodnej ulici si vyžiadala zastavenie električiek


Na bratislavskej Obchodnej ulici je pre policajnú uzáveru prerušená električková doprava. Pre TASR to uviedol vedúci marketingu Dopravného podniku Bratislava Zenon Mikle. Ukončenie uzávery podnik v súčasnosti nevie odhadnúť, potrvá však minimálne dve hodiny.

Na snímke policajti a záchranári zasahujú po streľbe na Obchodnej ulici v Bratislave 31. mája 2019.
Foto: KR PZ SR


"Električky sú odklonené na Špitálsku ulicu. Linky 5 a 9 premávajú po Nám. SNP cez Kapucínsku a tunel. Električky linky 7 sa otáčajú tak ako 8 na Nám. Ľ. Štúra. Linka 1 premáva cez Vazovovu a Krížnu na Špitálsku. Niekoľko električiek uviazlo na Radlinského a čiastočne aj na Obchodnej. Z toho dôvodu nie je premávka pravidelná," spresnil podnik na sociálnej sieti.

Prehľad prípadov streľby na Slovensku počas posledných piatich rokov:


27. marca 2015

Bratislava: Muž, ktorý podvečer vytiahol svoju zbraň v bratislavskej Rači, vystrelil minimálne 19-krát. Vyplynulo to z vyšetrovania polície. Streľba sa síce zaobišla bez zranení, 31-ročný Matej P. z Bratislavy však ohrozil okrem iných aj maloleté dieťa, ktoré vtedy sedelo v blízkom aute. Podozrivého policajti chytili v bytovom dome a odviezli. Pištoľ, z ktorej mal muž strieľať, policajti zaistili. Išlo o zbraň, ktorú mal muž v legálnej držbe.

9. apríla 2015

Bratislava: Štyroch mladíkov, ktorí v Bratislave strieľali airsoftovou zbraňou na ľudí, vyšetrovateľ obvinil z prečinu výtržníctva spáchaného formou spolupáchateľstva. Policajtom volalo predpoludním viacero ľudí s tým, že neznáme osoby z tmavého SUV s bratislavskou značkou strieľajú na okoloidúcich na rôznych miestach Bratislavy.

9. mája 2016

Veľký Meder: Colníci pri obci Veľký Meder zadržali štyri autá s migrantmi, ktoré prišli z Maďarska. Jedno z vozidiel údajne odmietalo zastaviť a po následnej streľbe bola postrelená jedna z migrantiek, 26-ročná žena zo Sýrie.

2. augusta 2016

Trnava: Trnavskí policajti museli zasahovať voči agresívne jazdiacemu vodičovi. Za volantom sedela 21-ročná M. z Hlohovca - Šulekova, ktorá utrpela strelné poranenie hrudníka a ucha. Ďalšia, 16-ročná N. z Trnavy, mala strelné poranenie ramena, ostatné dve spolujazdkyne neboli zranené. Policajti použili 19 varovných výstrelov do vzduchu a 13 výstrelov na auto.

31. mája 2017

Bratislava: K streľbe došlo krátko pred 12.45 h na Komárnickej ulici v Bratislave. Vo firme zastrelil svojho spoločníka muž, ktorý následne obrátil zbraň aj proti sebe. Dôvodom bol dlh vo výške približne 20.000 eur.

18. júna 2017

Nová Baňa: Sedemnásťročný mladík zomrel po streľbe policajtov na unikajúce auto neďaleko Novej Bane. Udalosť sa stala po tom, ako policajná hliadka prenasledovala unikajúce auto, ktorého vodič, 19-ročný Michal z okresu Zlaté Moravce, odmietol zastaviť. Vodič nereagoval na znamenia ani na varovné výstrely do vzduchu. Policajti strelili miesto do pneumatiky do kufra auta a strela tak zasiahla spolujazdca.

6. júna 2018

Nitra: V budove Okresného úradu v Nitre sa strieľalo, krátko pred deviatou hodinou 65-ročný muž počas prerokúvania priestupku mal vybrať zbraň a vystreliť. V miestnosti sa nachádzali dve pracovníčky. Pri streľbe nikto neutrpel zranenie. Podozrivého muža policajti zadržali a odzbrojili.

25. júna 2018

Banská Bystrica: Jedného z pätice pracovníkov banskobystrickej mestskej spoločnosti Zares, ktorí kosili trávu na sídlisku Sásová, postrelili približne o 14.00 h do ruky zo vzduchovej zbrane. Keďže útok mali sprevádzať extrémistické prejavy, situáciu preverovala aj Národná kriminálna agentúra (NAKA).

27. februára 2019

Spišská Nová Ves: V jednej zo základných škôl v Spišskej Novej Vsi sa strieľalo. Chlapec vystrelil na svojho spolužiaka zo strelnej zbrane, maloletého pacienta so zranením hlavy previezli po prvotnom ošetrení do miestnej nemocnice. K incidentu došlo na streleckom krúžku.

22. mája 2019

Bratislava: Na Holíčskej ulici v bratislavskej Petržalke došlo krátko pred 16.00 h k streľbe. Zranil sa pri nej muž, ktorý bol prevezený do Univerzitnej nemocnice Bratislava. Polícia po 43-ročnom údajnom strelcovi z Petržalky vyhlásila mimoriadne pátranie, muža však našla mŕtveho. Pravdepodobne spáchal samovraždu.