Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Na obnove hradu M. Kameň pracuje 19 nezamestnaných

Hrad Modrý Kameň. Foto: TASR - Dušan Hein

Pri odľahčovacích prácach na hrade bolo tento rok odkryté historické murivo, pravdepodobne základy takzvanej Žigmundovej veže z 13. storočia.

Modrý Kameň 2. júla (TASR) - Celkom 19 nezamestnaných sa od konca jari podieľa na ďalšej, v poradí už ôsmej sezóne obnovy hradu v Modrom Kameni. Spolu s členmi Občianskeho združenia Hradčan a odborníkmi tento rok pracujú najmä na sanácii vlhkosti hradných múrov.

"S nezamestnanými sme tento rok začali na hrade opäť pracovať 8. júna. Za roky spolupráce sme si s ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny a úradom práce vo Veľkom Krtíši vytvorili dobrý partnerský vzťah. Na práce nám vyberajú ľudí, ktorí sú zruční a na obnove hradu aj chcú pracovať," uviedol pre TASR koordinátor projektu Miloslav Haľama.

Ako ďalej povedal, pri odľahčovacích prácach na hrade bolo tento rok odkryté historické murivo, pravdepodobne základy takzvanej Žigmundovej veže z 13. storočia. Múr bol však neskôr kvôli možnej degradácii obsypaný zeminou. "Aktuálne pracujeme na povrchových úpravách, na odvodnení," pripomenul.

Vlani na obnove hradu v Modrom Kameni pracovalo 12 nezamestnaných, k dispozícii sú vždy do konca novembra.

Podľa Haľamu na obnovu tejto národnej kultúrnej pamiatky dáva každý rok ministerstvo kultúry prostredníctvom programu s názvom Obnovme si svoj dom 25.000 až 30.000 eur, príspevok úradu práce na nezamestnaných tvorí približne 100.000 eur.