Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na obnove kláštora v Bzovíku sa aktuálne podieľa 26 nezamestnaných

Obnova kláštora v Bzovíku. Foto: TASR - Jozef Poliak

Obec na to získala približne 221. 000 eur z národného projektu Hrady.

Bzovík 1. februára (TASR) – Predovšetkým sanačné a udržiavacie práce vykonávajú od októbra 2022 na starovekom kláštore v Bzovíku v okrese Krupina 26 nezamestnaní, poväčšine z prostredia tamojších marginalizovaných rómskych komunít. Obec na to získala približne 221.000 eur z národného projektu Hrady. Pre TASR to uviedol starosta Peter Lazár.

"Pracuje sa tak na opevnení, ako aj na zvyškoch pôvodného kláštora," povedal. Vlani napríklad pri odkrývaní cesty vo vnútri areálu zaznamenali aj archeologický nález starej studne a v jej blízkosti našli i niekoľko starých mincí.
Na snímke z 4. januára 2022 kláštor Bzovík v okrese Krupina.
Foto: TASR - Jozef Poliak

Starosta verí, že projekt, ktorý má trvať do apríla 2023, sa im podarí predĺžiť najmenej do konca roka. Známu národnú kultúrnu pamiatku chcú renovovať tak, aby bola neustále lákadlom pre turistov, ale napríklad aj pre návštevníkov pravidelných gazdovských trhov či priaznivcov festivalu Slovenské alternatívne leto, ktorý by sa mal v jeho priestoroch konať aj tento rok.

Známy kláštor, ktorého pôvod siaha do 12. storočia, obnovuje obec a predtým tiež nadšenci zo združenia Pod hradom Bzovík od roku 2015. Na jeho obnove pracovali už desiatky tamojších nezamestnaných. Uskutočnil sa tam tiež archeologický výskum. Zastabilizované boli niektoré staticky narušené časti kláštora. Zrealizovali aj výmenu striech hradných múrov a rekonštrukciu mosta. Na tieto práce prispelo Ministerstvo kultúry SR. Niektoré ďalšie opravy financoval Banskobystrický samosprávny kraj.

Po kláštoroch v Nitre a Hronskom Beňadiku je opátstvo v Bzovíku tretím najstarším kláštorom založeným na území Slovenska. Obsah jeho zakladacej listiny z roku 1135 patrí medzi najstaršie zachované písomné dokumenty, vzťahujúce sa k územiu slovenskej časti Hontu.