Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na oddelení urológie v Žiline pribudne 50 antidekubitných matracov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Primár žilinskej urológie Roman Mráz dodal, že matrace spĺňajú najvyššie kvalitatívne a hygienické požiadavky.

Žilina 24. októbra (TASR) – Na oddelení urológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline pribudne 50 nových antidekubitných matracov spolu s praktickým nábytkom. Nemocnica ich podľa hovorkyne Lenky Zátekovej kúpila vďaka finančnému daru 10.000 eur v rámci projektu Zvýšenie komfortu ležiacich pacientov, eliminácia dekubitov a následná starostlivosť.

Doplnila, že cieľom je nielen pocitovo a ergonomicky spríjemniť pobyt pacientom na lôžku, ale postele predovšetkým vybaviť matracmi s kvalitnými antidekubitnými vlastnosťami. "Sú nevyhnutnosťou pre ležiacich pacientov a pre pacientov po náročných operáciách. Zamedzujú vzniku dekubitov, ktoré môžu viesť až k život ohrozujúcemu stavu. Tomu sa darí predísť použitím týchto matracov, ktoré zmierňujú tlak na štvorcový centimeter kože pacienta," uviedla vedúca sestra oddelenia urológie Edita Soláriková.

Primár žilinskej urológie Roman Mráz dodal, že matrace spĺňajú najvyššie kvalitatívne a hygienické požiadavky. "Dekubitom sa ťažšie predchádza najmä u dlhodobo ležiacich pacientov či pacientov so špecifickými zdravotnými problémami, u ktorých je nevyhnutné častejšie polohovanie a starostlivosť. Nové matrace majú vyššiu nosnosť, sú komfortnejšie pre pacientov a tiež praktickejšie pre náš personál. Čistia a dezinfikujú sa omnoho jednoduchšie," vysvetlil Mráz s tým, že z grantu zároveň zakúpili príručný nábytok na zdravotnícky materiál určený na ošetrovanie dekubitov a iné účely.

Vybavenie zakúpila žilinská nemocnica prostredníctvom grantovej investície z Nadačného fondu Mobis v Nadácii Pontis. Podľa riaditeľa FNsP Žilina Eduarda Dorčíka ide o dlhoročných a významných partnerov nemocnice. "Aj vďaka takýmto darom a podpore môžeme realizovať omnoho viac rekonštrukcií a modernizácií, ako by sme dokázali len z vlastných zdrojov," doplnil Dorčík.