Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na odpočívadle Zeleneč uniklo z cisterny asi 800 litrov kyseliny

V cisterne vodič prevážal približne 18 000 l tekutiny, z toho podľa odhadov jej uniklo asi 800 l. Foto: FB: Polícia SR - Trnavský kraj

Vyšetrovateľ v spolupráci s inšpektormi životného prostredia posúdia rozsah škôd a aj to, či mohlo únikom látky prísť k ohrozeniu životného prostredia.

Trnava 3. augusta (TASR) – Pre uniknutú kvapalinu z cisterny nákladného auta s rakúskym evidenčným číslom zasahujú pri diaľničnom odpočívadle D1 Zeleneč v smere na Bratislavu polícia, hasiči a inšpektori životného prostredia. Podľa odhadov uniklo zhruba 800 litrov kyseliny chlorovodíkovej, informovala krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová.

"Krátko po 2.00 h ráno si vodič s cisternou všimol únik kvapaliny. Auto potiahol z čerpacej stanice na zadné parkovisko a udalosť ohlásil. Podľa vyjadrenia hasičov mu na cisterne praskla príruba pod ventilom, cez ktorú došlo k úniku kyseliny," uviedla. V cisterne prevážal približne 18.000 litrov tekutiny. Zasahujúci hasiči ju odchytávajú do plastových nádob a podľa potreby ju riedia vodou.



Polícia vo veci úniku kyseliny na diaľničnom odpočívadle vedie trestné stíhanie

Polícia začala vo veci utorkového úniku kyseliny chlorovodíkovej z rakúskej cisterny na diaľničnom odpočívadle D1 Zeleneč v smere do Bratislavy trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu porušovania ochrany vôd a ovzdušia. Z cisterny uniklo podľa krajskej policajnej hovorkyne v Trnave Márie Linkešovej zhruba 800 litrov tekutiny. Pri kontrole vodiča a nákladu neboli zistené žiadne nedostatky.

"Polícia odobrala dve chemické vzorky z pôdy a obsah cisterny, tie budú podrobené znaleckému skúmaniu. Prípad zostáva naďalej v štádiu preverovania. Trestná sadzba je v danom prípade jeden rok," uviedla.