Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na omši v Leviciach požehnali pamätník obetiam komunistického režimu

František Rábek, archívna snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Omša, ktorú celebroval vojenský ordinár biskup František Rábek, sa konala pri príležitosti Dňa pamiatky obetí komunistického režimu.

Levice 25. júna (TASR) - Pietnou spomienkou si v sobotu veriaci a členovia Konfederácie politických väzňov Slovenska uctili obete komunistického režimu. Svätá omša za bývalých politických väzňov sa konala v Kostole sv. Ducha Svätého v Leviciach.

Omša, ktorú celebroval vojenský ordinár biskup František Rábek, sa konala pri príležitosti Dňa pamiatky obetí komunistického režimu. Ten pripadá na 24. júna a je zároveň pamätným dňom Slovenskej republiky.

Súčasťou pietnej spomienky, na ktorej sa zúčastnil aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina), bolo aj požehnanie pamätníka z dreva. Jeho autorom je rezbár Ján Chovan.

Socha zobrazuje blahoslavené Zdenku Schelingovú a Annu Kolesárovú a zároveň obsahuje mená všetkých obetí komunistického režimu, ktorí pochádzajú z Levíc. "Pamätník je venovaný nespravodlivo väzneným a prenasledovaným, narukovaným do vojenských táborov nútených prác a ich rodinám, ktoré spolu s nimi trpeli pre svoju vieru a ideály slobody a demokracie," informovalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.