Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Na Palárikovej Rakovej odohrajú divadelníci 24 predstavení

Žiaci a študenti z Divadelného súboru Eva pri Dome kultúry v Čadci pozývali v uliciach mesta na 53. národnú súťažnú prehliadku ochotníckych divadelných súborov Palárikova Raková, foto z archívu. Foto: TASR - Miroslav Jaroš

Po dlhej odmlke bez kultúry a spoločenského života si to spoločne s obyvateľmi Kysúc naplno užijeme, uviedla riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska (KKS) v Čadci.

Čadca 1. apríla (TASR) – Prehliadka ochotníckych divadelných súborov s inscenáciami pôvodnej slovenskej dramatickej tvorby Palárikova Raková ponúkne divákom v troch kysuckých mestách a piatich obciach 24 predstavení. Podľa riaditeľky Kysuckého kultúrneho strediska (KKS) v Čadci Silvie Kajankovej je 54. ročník spojený s 200. výročím narodenia slovenského dejateľa Jána Palárika a uskutoční sa od 24. do 30. apríla.

Prehliadku otvorí v nedeľu (24. 4.) v Rakovej slávnostný sprievod obcou a pohostinné predstavenie Veselá jeseň v podaní Divadelného súboru J. Palárika Čadca. Súťaž ochotníckych divadelných súborov sa začne v stredu (27. 4.) a zavŕši sa v piatok (29. 4.) v Dome kultúry v Čadci. "Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutoční tradične v piatok podvečer a následne je pre verejnosť pripravené divadelné predstavenie Slovenského komorného divadla Martin Zem pamätá. Hudobno-divadelný projekt, témou ktorého je postava a osud Karola Duchoňa," priblížila Kajanková.

Program Palárikovej Rakovej v sobotu (30. 4.) oficiálne ukončí v čadčianskom dome kultúry výstava Michala Lašuta s názvom Filip Lašut s ochotníckym divadlom a výstava výtvarných prác základných umeleckých škôl kysuckého regiónu na témy Ja a divadlo a Divadelné masky.

"Po dlhej odmlke bez kultúry a spoločenského života si to spoločne s obyvateľmi Kysúc naplno užijeme. Treba však zdôrazniť, že to nie je len výsledok samotných organizátorov podujatia. Ale i ochoty, ústretovosti a vôle predstaviteľov kysuckých samospráv priviesť divadlo a jeho neopakovateľnú atmosféru do miest a obcí," zdôraznila Kajanková.