Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Na parkovisku Úradu trnavského kraja začali testovať metódou LAMP

Prostredníctvom LAMP testov sa zvýšili testovacie kapacity na ochorenie COVID-19. Snímka z testovania LAMP testami na Starohájskej ulici za budovou Trnavského samosprávneho kraja v Trnave vo štvrtok 10. februára 2022. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Vzorky sa vyhodnocujú aj priamo na mieste odberu a nevyžadujú náročné laboratórne zariadenia.

Trnava 10. februára (TASR) - Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva rozšíril od štvrtka kapacity testovania na ochorenie COVID-19. Na parkovisku za Úradom TTSK na Starohájskej 10 v Trnave je dostupné bezplatné testovanie metódou LAMP. Je určené pre vopred registrovaných záujemcov prostredníctvom portálu www.korona.gov.sk. Informoval o tom Úrad TTSK.

Počet ľudí s podozrením na nákazu ochorením COVID-19, najmä jeho novým variantom omikron, sa zvyšuje a doterajšie kapacity testovania a vyhodnocovania vzoriek sú naplnené. Preto sme sa rozhodli operatívne spolupracovať s ministerstvom zdravotníctva a mobilnú odberovú a laboratórnu jednotku sme umiestnili na našom parkovisku. Po pilotnej fáze bude na testovanie pozývaných až 1000 ľudí denne. Je dobré, že sa aj na Slovensku testuje vyvinutými kloktacími testami,“ uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Vzorky sa vyhodnocujú aj priamo na mieste odberu a nevyžadujú náročné laboratórne zariadenia. Výsledok je po vyhodnotení doručovaný SMS správou prostredníctvom Národného centra zdravotníckych informácií. Mobilné odberové a laboratórne jednotky vyvinula v spolupráci s MultiplexDX spoločnosť Mediform, ktorá aj zabezpečuje testovanie.

Počas predchádzajúcej vlny pandémie TTSK zabezpečoval antigénové testovanie prostredníctvom svojho mobilného odberového miesta v Strednej zdravotníckej škole Trnava. Od februára do júna 2021 v ňom vykonali 24.000 odberov.

Prostredníctvom LAMP testov sa od štvrtka zvýšili testovacie kapacity okrem Trnavy aj v Brezne a Prešove. Podľa ministerstva zdravotníctva je k dispozícii 250.000 LAMP testov.