Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na podporu projektu Trenčín 2026 prenesú kultúru na železnice v kraji

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Táto mimoriadna udalosť by Trenčínu i celému kraju priniesla mnoho nových impulzov v oblasti kultúry a turizmu, uviedol Seriš.

Trenčín 12. októbra (TASR) - Na siedmich železničných staniciach Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) príde v stredu a vo štvrtok (13. - 14. 10.) kultúra priamo k cestujúcim a okoloidúcim. Trenčiansky rodák, herec Pavol Seriš na nich odohrá krátke divadelné predstavenie Pri kase. Ako informovala manažérka projektu Trenčín 2026 Lucia Dubačová, podujatie je podporou kandidatúry Trenčína na Európske hlavné mesto kultúry 2026.

Jeho cieľom je ukázať, že kultúra nemusí byť ľuďom vzdialená a v prípade získania titulu pozitívne ovplyvní aj mestá v trenčianskom regióne. "Vystúpenia na staniciach ukazujú, že kultúra je pre všetkých a môže prísť bližšie tam, kde sú ľudia. A tiež, že program Európskeho hlavného mesta nie je len o kultúre v centre Trenčína. Naopak, siaha za hranice krajského mesta a prepája Trenčín s celým regiónom," priblížila Dubačová.

Herec Pavol Seriš začal hrať divadlo už počas štúdia na trenčianskom gymnáziu. Teraz pôsobí najmä v Českej republike, kde spolupracuje s mnohými divadlami, a učí na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne. "Teším sa, že v rámci projektu Trenčín 2026 privezieme trochu divadla na miesta, kde zrejme divadlo ešte nikdy nebolo. I keď som po štúdiu zakotvil v Brne, často a rád sa do Trenčína vraciam. Kandidatúru Trenčína na Európske hlavné mesto kultúry plne podporujem. Táto mimoriadna udalosť by Trenčínu i celému kraju priniesla mnoho nových impulzov v oblasti kultúry a turizmu," doplnil Seriš.

Netradičné divadelné predstavenie si môžu cestujúci i okoloidúci pozrieť v stredu na železničných staniciach v Trenčíne (8.30 h), Trenčianskej Teplej (10.15), Púchove (12.15) a v Považskej Bystrici (14.00) a vo štvrtok v Novom Meste nad Váhom (9.00), Myjave (11.00) a v Partizánskom (14.00).