Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Na Poľane sa na Silvestra zišli turisti,organizovaný výstup však nebol

Na snímke archívnej snímke z 29. október 2015 biosférická rezervácia Poľana. Foto: TASR/Branislav Račko

Výstup sa organizuje každý rok, vlani mal byť 40. ročník. Pre šírenie ochorenia COVID-19 ho však nemali. Turisti prichádzali iba individuálne.

Detva 31. decembra (TASR) – Tradičný organizovaný Silvestrovský výstup na Poľanu nad Detvou sa pre pandémiu nového koronavírusu tento rok nekonal, do prírody však počas celého dňa prichádzali ľudia.

Ako pre TASR povedal predseda Klubu slovenských turistov v Detve Juraj Kaľamár, pri horskom hoteli Poľana sa v piatok zišli turisti zo širokého okolia. Od rána prichádzali ľudia na Poľanu po všetkých trasách, ktoré vedú do cieľa. „Sme na Poľane, kde sa každý rok organizuje zraz turistov a milovníkov prírody. Stretávajú sa tu všetci, ktorí si pre výstup môžu vybrať z viacerých turistických ciest,“ spomenul predseda. „Výstup organizujeme každý rok, vlani mal byť 40.ročník. Pre šírenie ochorenia COVID-19 sme ho však nemali. Turisti prichádzali iba individuálne,“ zhrnul s tým, že aj tento rok bola situácia pre pandémiu rovnaká. „Ako však vidím, ľudí je tu dosť a podľa odhadu ich môže byť vyše 180 až 200. Stále však prichádzajú, prídu sa po sviatkoch vyvetrať na Poľanu,“ poznamenal.

Na silvestrovskom výstupe sa v piatok zúčastnil aj turista Jozef z Detvy. „Táto akcia je pre mňa, rodáka z tohto kraja, dlhoročná tradícia. S partiou sme sa dohodli, že pôjdeme trasou popri Melichovej skale. Aj napriek tomu, že ráno nám počasie neprialo, nálada bola veselá a z tejto akcie máme s rodinou vždy krásne spomienky,“ poznamenal. „Ku koncu výstupu nám však už začalo svietiť slnko a v cieli nás prekvapila jasná obloha. Pri hoteli nás už čakali kamaráti a výborne sa bavíme, hudba hrá, je to tu najlepšie,“ ukončil.
Na archívnej snímke z 22. decembra 2020 vodopád Bystrô na Podpoľaní (na snímke).
Foto: EASYFOTO TASR - Silvia Tannhauserová

Východiskovými mestami na Poľanu sú Detva a Hriňová. Okrem trasy popri Melichovej skale prichádzali turisti do cieľa aj od Vodopádu Bystrô. Jeho skalná stena presahuje výšku 23 metrov. „Nachádza sa na južných svahoch Poľany, na hornom toku potoka Bystré. Vedie k nemu náučný turistický chodník dolinou Bystrého potoka od autobusovej zastávky Bystré - Vrátka. Náučný chodník je dlhý približne 2,5 kilometra a k vodopádu sa turisti dostanú za necelú hodinu," uviedol pre TASR riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie Tomáš Krahulec.