Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Na poli pod Barancom pribudla turistická atrakcia Okno na Bradlo

Na snímke prelet vojenských lietadiel nad Mohylou M. R. Štefánika počas celoslovenskej spomienkovej slávnosti pri príležitosti 99. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika na Bradle 5. mája 2018. Foto: TASR/Martin Palkovič

Pozorovateľňu ako minimalistickú drevenú konštrukciu navrhol architekt Zdeněk Fránek.

Brezová pod Bradlom 20. septembra (TASR) - Na poli pod Barancom pri Brezovej pod Bradlom pribudla turistická atrakcia. Pozorovateľňa s názvom Okno na Bradlo rámuje výhľad na vrch Bradlo s Mohylou generála Milana Rastislava Štefánika i na Brezovsko-vrbovskú bránu. Inštalovali ju zásluhou občianskeho združenia (OZ) Osobnosti pod Bradlom a s finančnou podporou Ministerstva obrany SR. Informoval o tom Ján Valihora z OZ.

Pozorovateľňu ako minimalistickú drevenú konštrukciu navrhol architekt Zdeněk Fránek. Obyvateľom mesta, návštevníkom i turistom putujúcim po Ceste hrdinov SNP môže poskytnúť prístrešok na oddych. Návštevník sa zoznámi s Brezovsko-vrbovskou bránou, jedným z troch hlavných prechodov cez Malé Karpaty. Vedie dolinou, ktorou preteká Brezovský potok, cez obec Košariská, údolím Holešky a vo Vrbovom vyústi do Považia.

Ľudia po trase prechádzajú od praveku, čo dokazuje rad archeologických nálezísk. Ide najmä o výšinné opevnené polohy pri vstupoch, ako je praveká opevnená poloha Baranec, valové opevnenie Tlstá hora, stredoveké hrádky Ostriež, Čerenec a Hrádok. Bránou tiahli i vojenské jednotky a odohrali sa tam viaceré boje, ako protihabsburské povstanie Františka Rákocziho II., hurbanovské povstanie v roku 1848, partizánske boje v druhej svetovej vojne. V auguste 1968 bránou prechádzali invázne vojská. Vysokú kvalitu prírodného prostredia dokladá skutočnosť, že jeho časť patriaca Malým Karpatom má štatút chránenej krajinnej oblasti.