Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na post primátora Košíc bude kandidovať Milan Lesňák

Na snímke kandidát na primátora mesta Košice Milan Lesňák 5. mája 2022 v Košiciach. Foto: TASR - František Iván

Kandidatúru oznámil vo štvrtok v Košiciach na tlačovej konferencii spolu s predsedníčkou Za ľudí Veronikou Remišovou.

Košice 5. mája (TASR) – Na post primátora Košíc bude v jesenných komunálnych voľbách kandidovať za stranu Za ľudí mestský poslanec Milan Lesňák. Kandidatúru oznámil vo štvrtok v Košiciach na tlačovej konferencii spolu s predsedníčkou Za ľudí Veronikou Remišovou.

Myslím si, že mám plán, víziu a tím, ktorý vie riadiť mesto lepšie a zlepšiť životné podmienky obyvateľov mesta Košice,“ uviedol Lesňák pre novinárov. Očakávania obyvateľov Košíc z uplynulých volieb - žiť v prosperujúcom a transparentnom meste - sa podľa neho nenaplnili.

V prípade zvolenia chce ako prvú vec riešiť štatút mesta Košice, ktorý dlhodobo ovplyvňuje dianie medzi magistrátom a 22 mestskými časťami. „Myslím, že po tej zmene o správe daní z nehnuteľností z roku 2006 je na čase v tom poupratovať a dať možnosť aj mestským častiam aj starostom, aby mali finančné prostriedky na rozvoj. Ale nie je to len o finančných prostriedkoch, ale je to aj o kompetenciách, úlohách a hospodárení s majetkom,“ povedal Lesňák.

Prioritou je tiež podľa neho komplexné riešenie územného plánu mesta, aby zohľadňoval jeho aktuálne potreby. Za potrebné považuje budovanie dopravnej infraštruktúry, pričom spomenul nové električkové trate či premostenie cez Hornád. Poukázal na chýbajúcu športovú infraštruktúru, za dôležitú označil oblasť ekológie či vzdelávania. Jeho program vychádza z kandidatúry z roku 2018, obohatený je o víziu až na dve budúce volebné obdobia. „Verím v ekonomicky stabilné a prosperujúce Košice 2030. Transformácia priemyselného, teda hutníckeho mesta sa ešte neskončila. Mojím cieľom je vyhľadávať a podporovať rozvojové podnikateľské a investičné príležitosti v našom meste,“ povedal.

Lesňák bol v predchádzajúcom volebnom období starostom mestskej časti Košická Nová Ves, v roku 2018 kandidoval ako nezávislý na primátora. Pred voľbami sa s ďalšími troma uchádzačmi kandidatúry vzdal v prospech nezávislej kandidátky Aleny Bašistovej, ktorá však neuspela. „Tentokrát vytrvám až do konca a sľubujem, že neuhnem,“ uviedol Lesňák.

Jeho kandidatúru ocenila a podporila predsedníčka Za ľudí, kritizujúca súčasné vedenie mesta na čele s Jaroslavom Polačekom.

Kandidatúru na post primátora Košíc už predtým ohlásil výkonný riaditeľ HC Košice Miloslav Klíma.