Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na predstaničnom námestí v Bratislave vymenia 12 stromov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Na náhradnú výsadbu za pôvodný brestovec západný navrhol príbuzný druh brestovec južný.

Bratislava 18. marca (TASR) – Na námestí pred bratislavskou hlavnou stanicou vymení mesto 12 stromov - brestovcov, ktoré sú v havarijnom stave a ohrozujú bezpečnosť. Na sociálnej sieti to oznámil bratislavský magistrát. Externý arboristický posudok podľa mesta potvrdil, že mnohé stromy na tomto námestí sú v podpriemernom, zlom a viaceré až v havarijnom stave.

"Stromy v havarijnom stave vymeníme za nové stromy a vôbec prvýkrát v histórii mesta sa pokúsime viaceré vymeniť v ten istý deň," skonštatoval magistrát. Na náhradnú výsadbu za pôvodný brestovec západný navrhol príbuzný druh brestovec južný. Dôvodom je minimálna odchýlka vzhľadu druhov, kompaktnejší rast a koruna i lepšia prispôsobivosť druhu mestským podmienkam. "Zmenu druhu sme konzultovali a aj bola odsúhlasená krajským pamiatkovým úradom," deklaruje mesto.

Stromy v meste si podľa magistrátu vyžadujú špecifickú starostlivosť, ktorá sa začína už pri výbere miesta na základe preferencií obyvateľov, vhodnosti prostredia či umiestnenia inžinierskych sietí i trakčného vedenia.

"Starostlivosť pokračuje výberom vhodného substrátu, vytvorením kvalitného výsadbového lôžka, ďalej prichádza na rad pravidelná zálievka, aby sa mladý stromček nemal problém zakoreniť," poznamenala samospráva. Na rad prichádzajú takzvané výchovné rezy, ktorými sa postupne posúva koruna do výšky, v ktorej nebude prekážať ľuďom v prechádzkach či MHD a autám pohybujúcim sa v ich okolí.