Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Zúčastníte sa? Na PU sa uskutoční celoštátne kolo Fyzikálnej olympiády

Na archívnej snímke Prešovská univerzita. Foto: TASR – František Iván

Fyzikálna olympiáda je určená žiakom základných škôl, nižších ročníkov osemročných gymnázií a žiakom stredných škôl.

Prešov 12. apríla (TASR) - Na Prešovskej univerzite (PU) v Prešove sa od štvrtka (13. 4.) do nedele (16. 4.) uskutoční celoštátne kolo 64. ročníka Fyzikálnej olympiády (FO). Záštitu nad podujatím, ktoré sa po deviatich rokoch uskutoční v Prešove, prevzal rektor univerzity Peter Kónya. Na celoštátnom kole FO sa zúčastní celkovo 15 súťažiach. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Anna Polačková.

Fyzikálna olympiáda je určená žiakom základných škôl, nižších ročníkov osemročných gymnázií a žiakom stredných škôl. "Organizuje sa v štyroch kolách: domácom, okresnom, krajskom a celoštátnom. Žiaci, ktorí dosiahnu na celoštátnom kole najlepšie výsledky, reprezentujú Slovensko na Medzinárodnej fyzikálnej olympiáde. Vyhlasovateľom Fyzikálnej olympiády je Ministerstvo školstva vedy, výskumu a športu SR. Odborným garantom je Slovenská komisia fyzikálnej olympiády," povedala Polačková.

Celoštátne kolo pozostáva z riešenia štyroch teoretických úloh a jednej úlohy experimentálnej. "Zaujímavosťou je, že experimentálnu úlohu na 64. ročník celoštátneho kola FO navrhol Sergej Iľkovič - vedúci Katedry fyziky, matematiky a techniky Fakulty humanitných a prírodných vied PU s využitím vlastného meracieho systému uLAB, ktorý sám vyvinul. Tento modulárny merací systém je zároveň prvým úžitkovým vzorom na PU," doplnila Polačková.

Modulárny merací systém uLAB vyvinutý na PU slúži na získavanie, zobrazovanie a analýzu nameraných údajov konkrétnych fyzikálnych veličín v reálnom čase. "Využiť ho bude možné nielen pri výučbe fyziky, chémie a ďalších prírodných vied, ale s využitím informačno-komunikačných technológií môžu žiaci základných, stredných a vysokých škôl realizovať aj experimentálnu a bádateľskú činnosť," dodala hovorkyňa.

Detailný program 64. ročníka celoštátneho kola FO je zverejnený na webstránke univerzity www.unipo.sk.